Dolar kurundaki yükseliş henüz temizliğe yansımadı

Artan maliyetler markaları yeniliklerden uzaklaştırıp uygun fiyatlı üretime iterken müşterinin alım gücündeki düşüş de bu trendi tetikliyor.

Yayınlanma: 30.08.2023 - 04:00
Dolar kurundaki yükseliş henüz temizliğe yansımadı
Abone Ol google-news

Birçok ünlü marka ve zincir market markasına imalat yapan Avrupa'nın en büyük 4 ıslak mendil üreticisinden birisi olan Sapro Genel Müdürü Murat Gönül ile, tüketicinin değişen algısı ve firmalara etkisini konuştuk.

Birbiri ardına gelen maliyet zamlarına sözleşmelerin yetişemediğini söyleyen Gönül, "Mamül Adana'dan istanbul'a gelene kadar fiyatı değişiyor. Zamma sözleşme yetişmediği durumlar oluyor. Market markalı ürün pazarı, düşen alım gücüyle paralel olarak çok büyüyor. Biz de bu talebi kaybetmemek için uygun fiyatlı üretim yapmaya çalışıyoruz. Zaten bu ürünlerde markanın fiyat baskısı da çok oluyor" dedi.

Temizlik ürünlerindeki vergi artışlarını da değerlendiren Gönül, "Bu tüketiciye yansıdığı kadar üreticiye de yansıyor. Fiyat artırıp pazar kaybetmek istemeyen marka üreticisini de sıkıştırıyor. Piyasadaki fiyatlara henüz dolardaki artış yansımadı 1-2 ay sonra yansır" diye konuştu. 

"İNOVASYONA YÖNELDİK"

Geçtiğimiz yıl 143 milyon dolarlık cirolarının 112 milyon dolarının ihracattan geldiğini söyleyen Gönül ihracat pazarına dair şunları söyledi: "Bu yıl 160 milyon dolar ciro bekliyoruz ihracatımız da 130 milyon dolar olacaktır. Dünyada ıslak mendil pazarı yüzde 7 büyürken biz yüzde 10'dan fazla büyüyoruz. Tabi ihracatta müşteriye fiyat artışı kabul ettiremiyoruz ama maliyet azaltıcı ve inovasyon odaklı yatırımlarla bu sorunu aşıyoruz. Kriz dönemleri yatırım için de önemlidir. Biz de bu dönem doğada tamamen çözülebilen Newipe isimli ürünümüzü hayata geçirdik ama tabi daha çok Avrupa pazarında ilgi görüyor bu ürünler. Bizde müşteri inovasyondan önce fiyata bakıyor" dedi.

Şirket, doğada geri dönüşebilen ürünü için  Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) ile Türkiye Sınai Kalkınma Bankası’nın (TSKB) ortak girişimiyle sağlanan fondan Kasım 2020’de 21 milyon Euro yatırım kredisi ve 2023’te de 10 Milyon avro işletme kredisi aldı.


İlgili Haberler

Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler