ECB üyeleri parasal sıkılaşmayı sürdürmekte kararlı

ECB baş ekonomisti Philip Lane ve bankanın Hırvat yetkilisi Vujcic, fiyat baskıları devam ederken faiz artırımlarını ve parasal sıkılaşmayı sürdürmeleri gerektiğini vurguladı.

Yayınlanma: 01.03.2023 - 07:00
ECB üyeleri parasal sıkılaşmayı sürdürmekte kararlı
Abone Ol google-news

Avrupa Merkez Bankası (ECB) baş ekonomisti Philip Lane, Euro bölgesinde çekirdek fiyatlar da dahil olmak üzere enflasyon kaynaklı baskıların hafiflediğini ancak enflasyon yüzde 2'ye doğru gerilemeye başlayana dek faiz artırımlarının sonlandırılmayacağını açıkladı.

Temmuz ayından bu yana 300 baz puan faiz arttıran ECB, yüksek borçlanma maliyetlerinin yüzde 8'in üzerinde seyreden enflasyonu aşağı çekmesi amacıyla Mart ayında faizleri 50 baz puan artıracağını açıklamıştı.

Lane yüksek faizlerin ekonomiye etkisinin görülmeye başladığını ve değişken yakıt ve gıda fiyatlarının dahil edilmediği çekirdek fiyatlar ile hizmet sektöründeki fiyatları baskı altında bıraktığını belirtti.

Reuters ile yaptığı söyleşide Lane, "Para politikasının etkisinin görüldüğüne dair kuvvetli bulgular var. Enerji, gıda ve tüketim ürünlerine dair birçok ileri dönük gösterge enflasyon baskılarının tüm bu kategorilerde epey azalacağına işaret ediyor" açıklamasını yaptı.

Lane ECB'nin faiz artırımlarını sonlandırması için üç kriteri olduğunu belirtti: Bankanın üç yıllık enflasyon tahminlerinin düşmesi, çekirdek enflasyonu düşürme konusunda yol katedilmesi ve ECB'nin para politikasının işe yaradığı kanaatinde bulunması.

VUJCIC DE AYNI TONDA

Hırvatistan MB Başkanı Boris Vujcic, fiyat baskılarının devam ettiği ortamda ECB'nin para politikasını sıkılaştırmayı sürdürmesi gerektiğini söyledi.

Bloomberg TV'ye konuşan Vujcic, "Çekirdek enflasyon, bizim faiz oranlarımızdan ve hedeflediğimiz yerden ciddi şekilde daha yüksek olmaya devam ettiği sürece biz para politikasında sıkılaştırmayı sürdürmeliyiz" dedi.


İlgili Haberler

Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler