Erdoğan, Gaye Erkan'ı görevden alır mı? Merkez'de yabancı kaygısı!

Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan ve babası Erol Erkan ile ilgili iddialar gündemdeki yerini koruyor. Piyasalarda ise Erkan'ın görevden alınıp alınmayacağı merak ediliyor. Ekonomist Şeref Oğuz ise iddialara ilişkin, Merkez Bankası’nın başına değil yardımcısı Cevdet Akçay’ı, Keynes’i dahi getirsen, yabancı bunu “yeni bir Naci Ağbal sendromu” diye algılayacaktır" ifadelerini kullandı.

Yayınlanma: 23.01.2024 - 14:08
Erdoğan, Gaye Erkan'ı görevden alır mı? Merkez'de yabancı kaygısı!
Abone Ol google-news

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Hafize Gaye Erkan ve ailesiyle ilgili iddialar gündemi sarstı.

Geçtiğimiz hafta TCMB Başkanı Erkan hakkında babası Erol Erkan'ın bir banka personelini işten çıkardığı ve Merkez Bankası Sosyal Tesisi'ni kapattırıp çalışanlarını ailesinin emrine tahsis ettiği iddiaları ortaya atıldı. 

Ardından Erol Erkan’ın bir banka çalışana tokat attığı ayrıca İzmir Özdere'deki Merkez Bankası'na ait kampı da depremden sonra sadece kendi kullanımına soktuğu iddiaları gündem oldu. 

"ERKAN'I GÖREVDEN ALAMAZ"

Erkan ve ailesi açıklama yaparak iddiaları yalanladı ve yargı süreci başlattıklarını duyurdu.

Merkez Bankası Başkanı Gaye Erkan ve babası Erol Erkan ile ilgili iddialar gündemdekini yerini korurken, Gaye Erkan’ın görevden alınıp alınmayacağına dair, Ekonomim yazarı Şeref Oğuz, “Erdoğan, Erkan’ı görevden alır mı? “Almaz, alamaz” dedi.

Şeref Oğuz, nedenlerini şöyle açıkladı:

"Görünen o ki guvernörü itibarsızlaştırmak için atağa geçilmiş… Bu orkestrayı kim yönetiyor bilinmez ama “50 trilyon dolar getirecek” türü akıldışı haberler yapan, TV röportajlarıyla ciddiyeti sulandıran, pusudaki düşük faiz çıkarcıları, olağan şüpheliler… Kesin olan; guvernöre itibar suikastı olduğudur.

Hal böyle iken Hafize Gaye Erkan da bunların ekmeğin adeta yağ sürüyor ve kurumsallığa ters düşen icraatları ile “iftiraları” meşrulaştırıyor. Rahmetli Demirel; “Allah, yakışan iftiradan korusun” derdi. Tam da bu sözün güncel örneği gibi, babası, annesi, bebeğiyle tuhaf öyküler üremesine yol açıyor.

İki soru iki cevap

Önceki başkanlar da benzer süreci yaşadı mı?

Evet; misal Durmuş Yılmaz “dış güçlerin adamı” diye suçlandı zira hükümetin popülist adımlarına karşı çıkıyordu. Erdem Başçı; “zarf açılışına dahi gidiyor” diyerek gözden düşürülmeye çalışıldı. Son 5 yılda 5 guvernörü yerinden eden bu çete, Naci Ağbal’ı da vatana ihanet suçlamasıyla azlettirmişti.

Cumhurbaşkanı, Erkan’ı görevden alır mı?

Almaz, alamaz. Zira kasada para kalmadı ve yabancıdan kaynak dileniyoruz. Tam da bu süreçte Merkez Bankası’nın başına değil yardımcısı Cevdet Akçay’ı, Keynes’i dahi getirsen, yabancı bunu “yeni bir Naci Ağbal sendromu” diye algılayacaktır. Seçim sonrası eğer U dönüşü olmayacaksa, Gaye Erkan ile devam edilecektir ki ülke için hayırlı olanı da budur.

Yabancının ‘U dönüşü’ endişesini güçlendiriyoruz

Biz içeride iç politikaya her kutsalı feda ediyoruz ya… Bunu yabancılar da izliyor. Misal ülkenin başına heterodoks faciasını yıkan Nebati’nin “ben bilim insanıyım, faiz artmamalıydı” gibi söylemlerini ciddiye almamız, kaynak için kapısını aşındırdığımız yabancıların dikkatini çekiyor.

Merkez Bankası Başkanı, bebeğine baksın diye ebeveynini bankaya çağırdığı için azledileceğini iddia etmek, yabancının “mizah anlayışını” aşan bir olgudur. Gaye Erkan’ın tüm para arayış turlarında ona sorulanın “raf ömrünüz ne kadar?” olması, bir U dönüşü endişesinin ifadesidir.

İçeride Şimşek ve Erkan ekibinin başarısızlığı için pusuya yatmış itibar suikast çetesinin söylemlerini çoğaltan sosyal medya, CDS puanlarımızın gerilemesini yavaşlatıyor. Dış kaynak arayışımızı sınırlıyor, olası fon akışlarında daha yüksek faiz anlamı taşıyor.

Kendi aramızda birbirimizi alaşağı etmek için dedikodu kazanı kaynatmak bir kabile ulus anlayışındakilerin eğlencesi olsa da bunu izleyen yabancıların bize keseceği faturayı da hesaba katsak iyi olur. Yoksa U dönüşü niyetimiz sahiden var ve onu artık saklayamaz noktalara mı geldik acaba?"


İlgili Haberler

Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler