Fosil yakıt talebi 2030'a kadar zirveye ulaşacak

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), elektrikli otomobil sayısının artması ve Çin ekonomisinin daha yavaş büyüyüp daha temiz enerjiye yönelmesiyle birlikte, küresel fosil yakıt talebinin 2030 yılına kadar zirveye ulaşacağını açıkladı.

Yayınlanma: 25.10.2023 - 07:00
Fosil yakıt talebi 2030'a kadar zirveye ulaşacak
Abone Ol google-news

Uluslararası Enerji Ajansı'nın (IEA), yıllık raporu, petrol talebinin 2030'dan sonra da artacağını öngören ve trilyonlarca dolarlık yeni petrol sektörü yatırımı çağrısında bulunan Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü'nün (OPEC) görüşüyle çelişiyor.

IEA bugün yayımladığı yıllık Dünya Enerji Görünümü raporunda, hükümetlerin mevcut politikalarına dayanan senaryosunda bu on yılda petrol, doğalgaz ve kömür talebinin zirveye çıkacağını açıkladı.

IEA Başkanı Fatih Birol, "Dünya genelinde temiz enerjiye geçiş yapılıyor ve bu durdurulamaz. Bu bir 'eğer' sorusu değil, sadece 'ne kadar yakında' sorusu, ne kadar erken olursa hepimiz için o kadar iyi. Hükümetlerin, şirketlerin ve yatırımcıların temiz enerjiye geçişi engellemek yerine bunu desteklemeleri gerekiyor" dedi.

IEA raporunda, mevcut durumda fosil yakıtlara olan talebin, Paris Anlaşması'nın ortalama küresel sıcaklık artışını 1.5 santigrat derece ile sınırlama hedefine ulaşılamayacak kadar yüksek kalmaya devam edeceğini de ifade etti.

ÇİN'İN ROLÜ DEĞİŞİYOR

IEA aynı zamanda Çin'in rolünü enerji talebindeki büyümenin değişmesinde önemli bir kaynak olarak görüyor.

Raporda, son 10 yılda küresel petrol kullanımındaki artışın neredeyse üçte ikisini Çin oluştururken, ekonomik büyümenin arkasındaki ivmenin azaldığı ve ülkenin "temiz enerji santrali" olduğu belirtildi.


İlgili Haberler

Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler