Hazırgiyim sektöründe konkordato masaya geldi

Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) Başkanı Ramazan Kaya, hazırgiyim sektörünün zor bir yılı geride bırakmaya hazırlandığını 2024’ün ilk 6 ayının da bu dönemden farklı olmayacağını, yavaşlamanın devam edeceğini söyledi. Kaya, “Ciro bazında yüzde 9, adet bazında yüzde 15.5 küçülme var. Sektör genelinde yüzde 40’a varan kapasite daralması söz konusu. Her gün yeni pazarlar bulamıyoruz. İhracatımızın yüzde 70’ini AB’ye yaparken şu an yüzde 59’a indi. Bu yılı 19.6 milyar dolar ihracatla bitirmeyi öngörüyoruz. Hedef 23 milyar dolardı” dedi.

Yayınlanma: 24.11.2023 - 03:00
Hazırgiyim sektöründe konkordato masaya geldi
Abone Ol google-news

TGSD Başkanları Ramazan Kaya ve Sanem Dikmen, 6 Şubat depreminden sonra Adıyaman’da kurdukları konteyner kenti ziyaret ederek kış mevsimine yönelik ihtiyaçları tespit etti.

Kaya burada yaptığı açıklamada, “İnsanlar işini dondurmak zorunda kalıyor. Şu anda herkes konkordato çalışıyor. Kondüsyon düşerse konkordato olur” derken Dikmen de gelecek 6 ayda net olarak oyundan elenenlerin olacağını söyledi.

ÇIKARILACAK KİMSE KALMADI

Gerek yatırım gerekse finansman konusunda hükümetten destek beklediklerini dile getiren Ramazan Kaya’nın konuşmasının satır başları şöyle:

  • Sektörde yeni istihdam çıkışı olmaz çünkü çıkarılacak adam kalmadı. Özellikle deprem bölgemizdeki illerimiz nitelikli istihdam sorunu yaşıyor.
  • Bu kadar düşük kapasiteyle çalışmak zarardır. Performansta düşüş var. Böyle bir kaos söz konusu. O yüzden kamudan destek bekliyoruz.
  • İthalata gelen vergilerin hiçbir caydırıcılığı olmadı, bizi yine enflasyonist ortama itti. Yüzde 30 vergi öderken şimdi yüzde 39 vergi ödüyoruz. Biz mevcut işler için kaynak bulamazken şimdi ithalat için bulmamız gerekiyor.
  • Pazar çeşitliliğini yakalamazsak ihracatta bugünü bile yakalamamız mümkün değil. Belki seneye 19 milyar dolar yapmayacağız 18 milyara düşeceğiz.

2018 FİYATINI İSTİYORLAR

  • Türkiye üretimde çok pahalı hale geldi. Ancak yurtdışındaki alıcılar 2024 yılı siparişleri için bizden 2018-2019 yılında sattığımız fiyatı istiyor, en az yüzde 20-25 indirim anlamına geliyor.
  • Avrupa pazarında ciddi talepsizlik var. Hatta sipariş verdiği ürünü sonraki sezona ya da yarısı yolla diyor. Bu stok maliyeti demek. Ara formül bulmaya çalışıyoruz.
  • Sektör şu anda ya kamuya ya bankaya ya da işçiye borçlu.
  • Geçmişimizde yüzde 5-10 arasında kâr oranımız vardı. Şimdi kârsızlığa geçtik. Döviz kurunda bile beklentiye girdik.
  • Mevcut durumda yatırım yapma iştahı da enerjisi de yok. 

İlgili Haberler

Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler