Kredili konut satışları yüzde 50'ye yakın düşerken toplam satışlar yüzde 17 arttı

Piyasada ikinci el, 'uygun fiyatlı' konutların satılabildiğini söyleyen emlak sektörü temsilcileri, krediye ihtiyaç duyulmayan yatırım amaçlı alımların arttığını belirtti.

Yayınlanma: 15.03.2024 - 04:00
Kredili konut satışları yüzde 50'ye yakın düşerken toplam satışlar yüzde 17 arttı
Abone Ol google-news

Ekonomi yönetiminin parasal sıkılaşma hamleleri konut kredilerini durma noktasına getirirken konuta olan talep artmaya devam ediyor. Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) verilerine göre şubat ayında konut satışları yıllık yüzde 17.3 artışla  93 bin 902 adet oldu. Buna karşın ipotekli (krediyle alınan) konut satışı yüzde 49.1 düşüşle 8 bin 827 adede geriledi. Yabancılara yapılan konut satışı da yüzde yüzde 44.9 azalarak bin 846 oldu. Yılın ilk 2 ayında ise toplam satış yüzde 2 düşüşle 174 bin 210, ipotekli satış yüzde 56.1 düşüşle 14 bin 742, yabancıya satış ise yüzde 48 azalarak 3 bin 907 adet oldu. Emlak piyasası mensupları ucuz konutlardaki yatırım talebine dikkat çekti.

Verilerin beklentilerinin üstünde olduğunu söyleyen Türkiye Emlakçılar Federasyonu Başkanı Hacı Ali Taylan, "Piyasa çok durgun aslında, kredili satış hiç yok zaten. Bankalar kredi verme yanlısı değil, verenlerinde tutarları vatandaşın ihtiyacını görmüyor" dedi. Taylan, piyasadaki durgunluğun ve kredi sıkılaşmasının fiyatlara yansımadığını, fiyat artışlarının sürdüğünü de söyledi. 

Enflasyon beklentilerindeki bozulmanın konut ve taşıta olan talebi diri tuttuğunu söyleyen Doç. Dr. Cem Çakmaklı,  "Nakiti olanlar konuta gidiyor. Enflasyon görünlümünün bozulması ve ortamın 2023 mayıs seçimlerine yaklaşmasıyla da oldu bu. Seçimden sonra düşüş beklerim yine. Kredili satışlar düşerken toplam satışların artması normal çünkü bizde konut kredisi sistemi diğer ülkelerdeki gibi 30 yıl değil en fazla 10 yıl. Bu yüzden de sadece üst segment kullanabiliyor. Çünkü onlar ödeyebiliyor yüksek taksitleri. Alt segment zaten kredi taksidi ödeyemiyor"  diye konuştu.

İstanbul Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Nizamettin Aşa ise, piyasada 'ucuz' denilebilecek fiyatlardaki evlerin satışının arttığını söyledi. 1-3 milyon TL fiyat aralığındaki konutların satıldığını söyleyen Aşa, "İkinci el ucuz evlerde satışlar hızlı. Toplam satışlardaki artışı da bu tetiklemiştir. Buradaki talep artışı yatırım talebinden kaynaklanıyor. 1-3 milyon TL arası bir fiyata eski binalardan evler alıp kentsel dönüşüme sokarak uzun vadede çok büyük kârlar elde edilebiliyor. Bu tutarlar için krediye de çok ihtiyaç duyulmuyor" dedi. Orta ve üst segmentte satışların durduğunu söyleyen Aşa şöyle konuştu: "Oralarda fiyatlar halen tavan gidiyor. Maliyetler çok yükseldi evet ama yine de maliyete göre fiyatlar yüksek."

Öte yandan BDDK’nın, dün 8 Mart itibarıyla yayımladığı verilere göre konut kredisi hacmi son bir haftada yüzde 0.3, son bir yıl yüzde 17.6 artarak 440.3 milyar liraya ulaştı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler