İstanbul ve Petersburg sergide buluştu

13 Aralık 2019 Cuma, 12:17
İstanbul ve Petersburg sergide buluştu
Rusya'nın sanat etkinlikleriyle ünlü St. Petersburg kentindeki Kunstkamera müzesi, Türkiye ve Rusya konulu bir resim sergisine ev sahipliği yapıyor. Sergide Rus ressam ve fotoğrafçı Alfred Ederling'in 1898-1899 yılları arasında İstanbul ve St. Petersburg'da çektiği fotoğraflarla, fotoğraf ekipmanları sergileniyor. Kuntskamera müzesi, ünlü Vera nehrinin kıyısında; Hermitaj ile karşı karşıya bir kültür alanı ve şu sıralar resim sergisi nedeniyle bu alanın önünde uzun kuyruklar oluşmuş durumda.
İstanbul ve Petersburg sergide buluştu
Serginin bu ayki temasını ünlü Rus ressam ve fotografçı Alfred Eberling'in (1872-1951) çalışmaları oluşturuyor. İstanbul’da ve St. Petersburg'da 1898-1899 yıllarında çekilen fotoğraflar müzenin duvarlarını süslüyor. Koordinatörü Maria Kolesnikova üstendiği serginin kuatörü Prof. Efim Rezvan. Etkinliğe Kunstkamera Uluslararası İslam Araştırmaları Merkezi, Fotoğraf Tarihi Müzesi ve St. Petersburg-Türkiye Bilimsel ve Kültürel iş birliği Derneği destek vermiş...
İstanbul ve Petersburg sergide buluştu
Sergideki İstanbul fotoğrafları katılımcıları büyülüyor, özellikle de ışık tekniği şaşırtıcı. Sanki günümüzde çekilmişçesine doğal, "Bir mucize eseri geçmişe gidilip çekilmiş gibi" yorumları yapılıyor. Serginin bir başka bölümünde 19 ve 20. yüzyıla ait fotoğraf ekipmanları koleksiyonu var. Sergi koortörü Prof. Efim Rezvan, günümüzde portre ressamı olarak tanınan Alfred Eberling'in, sokak fotoğrafçılığı denilen tanımlamaya ilk uyan karakterlerden biri olduğunu belirtiyor ve şöyle konuşuyor: "Elinde, o yıllarda gerçek bir devrim niteliğinde Cep Kodak 1818 yol kamerası vardı, ki bu, fotoğraf çekimini elbette genişletti.”
İstanbul ve Petersburg sergide buluştu
Kunstkamera sergisinde, Eberling’in fotoğraf mirasının yanı sıra Osmanlı İmparatorluğu döneminde çekim yapan hem profesyonel stüdyo fotoğrafçıları hem de Rus subaylar, izciler, diplomatlar, bilim adamlarının eserlerini de kapsıyor. Fotoğraflar 19. ve 20. yüzyılın başlarında, Osmanlı İmparatorluğu'nun hayatı, kültürü ve tarihine dair genel bir “Rus görüşü”nü sunuyor katılımcılara. Fotoğraflara ek olarak, retro kameralar, o yılların fotoğraf aksesuarları ve elbette efsanevi Pocket Kodak da serginin görülmeye değer noktaları.
İstanbul ve Petersburg sergide buluştu
Serginin açılışı büyük ilgi görürken, kuatör Efim Rezvan,"Birbirimizin kültürünü anlamak için böyle sergiler çok önemli, bu fotoğraf sergisiyle İstanbul ve Petersburg’un ortak noktalarına dikkat çekmiş olduk. Bu sergiyi İstanbul'da da sergilenmesi ilişkilerin gelişmesine katkı sağlayacaktır" diyor ve Türkiye Petersburg Başkonsolu Yunus Belet’e de teşekkür ediyor..

En Çok Okunan Haberler