Onur Anıtının Aydınlığı...

Yayınlanma: 01.01.2009 - 07:03
Abone Ol google-news

Öz yurdunuzda yabancı işgali altında yaşadınız mı? İşbirlikçiler işgalcilerle kol kola girip karşınıza geçip efelenseler, ne yapardınız?

Onur sözcüğünü sözlükler, insanın kendine karşı duyduğu saygı diye tanımlıyor. İnsan, onuruyla insandır. Gerisini çöpe atınız.

Gazeteci Hasan Tahsinin 15 Mayıs 1919da, İzmirin işgaline nasıl yanıt verdiğini bilirsiniz. O günden sonra Hasan Tahsin, İlk Kurşunadıyla onur anıtı biçimine dönüşür. Beş yıldır dünyanın gözü önünde Irakta cinayet üstüne cinayet işleniyor. Bir ulus, bir uygarlık yalanla yok eldildi. İnsanlık gözlerini kapadı, kulaklarını tıkadı. Sonunda gazeteci El Zeydi, Bushu karşısında görünce patladı; ayakkabılarını çıkarıp fırlattı. Bush nasibini aldı da, ya işbirlikçi Irak Başbakanı Maliki? Onun payı yok mu?

Yaşanan olayda suç aranacaksa, gazeteci El Zeydinin kolunun, kaburgalarının neden kırıldığı, niçin bu hale konulduğu araştırılmalı. İşgalciye bir pabuç atılmış, az bile.

Eşi az görülen bu onurlu, yurtsever davranış, etik sözcüğüyle gölgelenmemeli. Böyle bir durumda, her şey onurdan çok çok sonra gelir.

Uçurtmalar, rüzgâr gücüyle değil, o güce karşı koydukları için yükselirler özdeyişi, daha bir anlam kazandı şimdi. Televizyonda, gazeteci El Zeydinin beş yaşındaki yeğenine sordular: Bushtan bir şey istiyor musun İzleyiciler o an, Amcamı özgür bıraksın yanıtını düşünmüş olabilirler. Çocuğunsa, Ondan bir şey istemem demesi, bir başka onur örneği.

Iraklı gazeteci El Zeydi, fırlattığı iki pabuçla dünyayı salladı. El Zeydi, kendi onur anıtını, kocaman yüreğiyle o anda yarattı. Aynı durumu yaşayan insanlara, bununla aydınlık taşınır mı? Yanıtım, kesinlikle...


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler