İslam dünyası Obama karşısında temkinli

Körfez ülkeleri, ABD'de dün yemin ederek göreve başlayan ve konuşmasında İslam alemiyle ilgili olumlu mesajlar gönderen Başkan Barack Obama'ya karşı olumlu, ama temkinli yaklaşıyor.

Yayınlanma: 21.01.2009 - 13:30
Abone Ol google-news

ABD Başkanı Barack Obama'nın dünkü konuşmasında, ''karşılıklı saygı ve çıkarlar temelinde yeni bir yaklaşım'' sözü, Bush'un 8 yıllık döneminin ardından Körfez ülkelerinde ve daha genel olarak Arap dünyasında olumlu algılanıyor.

Kuveyt Üniversitesi'nden Muhammed El Acmi, ''Müslümanlara karşı jesti hoş, ama bunun sahada eylemlere dönüşmesi lazım. Müslüman ve Arapların çoğunun Obama konusunda iyimser olduğunu düşünüyorum, ama yine de temkinliler ve eylem bekliyorlar'' yorumunda bulundu.

Katarlı uzman Halid El Caber de Obama'nın başkanlığının olumlu bir notla başladığı yorumunda bulundu.

Körfez ülkeleri için, İsrail'in ardından 1300 ölü bırakan 22 günlük saldırılarından sonra İsrail-Filistin sorununa ilişkin Obama yönetiminin tavrı, Amerikan siyasetinin olası değişimi hakkında bir sınav niteliği taşıyor.

İngilizce yayımlanan Suudi gazetesi Saudi Gazette, Obama ile ilgili değerlendirmesinde, ''Bölgede 8 yıllık Amerikan felaket siyasetinin ardından, daha dengeli, daha zekice bir yaklaşım konusunda bizim de büyük umutlarımız var'' denildi.

Bir başka Suudi gazetesi El Hayat, Filistin sorununa kalıcı çözüme gidecek siyasi akıl ve yetkinlik beklendiğini yazarken, haberde bu umut ve beklentilerin dozunun ''ABD'nin İsrail ile yapısal ittifakını tartışmaya açamayacağı gerçeğinin ışığında'' olması istendi.

Kuveytli siyaset uzmanı Sami El Nasıf, Kuveyt'teki Arap zirvesindeki derin görüş ayrılıklarına atıfta bulunduğu açıklamasında, ''Amerikan siyasetinin 180 derece değişeceğini sananlar aldanıyor, çünkü bunlar abartılı beklentiler. ABD'nin bizim sorunlarımızı çözmesini istiyorsak, öncelikle kenti tavırlarımı birleştirerek kendimize yardım etmeliyiz'' diyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler