Moody's'ten Türk bankalarına not uyarısı

Kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, TCMB'nin faiz artırımının ardından TL fonlama maliyetinde artış ve ekonomik büyümede beklenen yavaşlama nedeniyle bankaların karlılığı ve aktif kalitesinde baskı oluşacağını belirtti.

Yayınlanma: 03.02.2014 - 17:45
Abone Ol google-news

TCMB geçen hafta TL'deki sert değer kaybını durdurmak için bir haftalık repo faizini yüzde 4.5'ten yüzde 10'a yükseltti ve piyasayı bu faizden fonlayacağını açıkladı.

'KREDİ NOTUNA DAİR NEGATİF BİR ETKİ YARATACAK'

Moody's tarafından yayımlanan değerlendirme notunda; "Faiz artışı nedeniyle yerel fonlama maliyetlerinin artmasını ve Türkiye'de ekonomik büyümenin yavaşlamasını bekliyoruz. Bu da 2014'te bankaların karlılığı ve aktif kalitesini baskılayarak kredi notuna dair negatif bir etki yaratacak" denildi. Bankaların aktif ve pasifleri arasında vade uyuşmazlığı nedeniyle fonlama maliyetindeki ani artışın bankaların kar marjını daraltması bekleniyor.

'KREDİ PROTFÖYÜ ÜÇ YILDA NEREDEYSE İKİ KATINA ÇIKTI'

Ayrıcan, kredilerin yeniden fiyatlanması riski nedeniyle bankaların aktif kalitesinin olumsuz etkileneceği ifade edilerek, "Teminatsız tüketici kredileri ve KOBİ kredileri kısa vadeli ve değişken faizli olmaları nedeniyle en yoğun risk altında bulunanlar. Bankacılık sisteminde kredi portföyü üç yılda neredeyse iki katına çıktı, (büyüyen portföy) ilk defa bu büyüklükte faiz şokuyla karşı karşıya kalıyor" denildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler