10 maddede Windows 10

Microsoft’taki değişiminin en kuvvetli işaretlerinden yeni işletim sistemi Windows 10, 29 Temmuz'da karşımızda. Tanıtım için parti düzenlenmeyecek, 10 küresel ve 100 yerel yardım organizasyonuna 10 milyon dolar bağışlanacak.

Yayınlanma: 27.07.2015 - 13:34
Abone Ol google-news

Microsoft'un yeni CEO'su Satya Nadella görevi devraldığından bu yana farklı hamleleriyle adından söz ettiriyor. Nadella’nın son numarası ise Windows 10. 29 Temmuz’da gün ışığı görecek işletim sistemine dair firmadan gelen açıklamalar kafaları karıştırmıştı. Hem bu karışıklıkları gidermek, hem de Windows 10’u yakından tanımak için Windows İş Grubu Yöneticisi Kadir Şener’le konuştuk. 

Şener 10 yıldır Microsoft Türkiye’de. Windows bölümünden önce yine Microsoft’ta bulut hizmetlerinin yöneticiliğini yapmış. Oradan önce ise beyaz şapkalı hacker (becerisini savunma amaçlı, görev yaptığı kurum için kullanan hacker) olarak çeşitli firmalarla çalışmış. Şener, Nadella’nın yarattığı değişimden etkilendiğini, firmanın önünü açık gördüğünü söylüyor. 

Nadella’nın, zamanında yapılanın aksine büyük masraflarla tanıtım yapmaktan kaçınarak yerine başka bir strateji benimsemesi de bu değişimin bir parçası. Microsoft, Windows 10’u tanıtırken büyük harcamalar yapmak yerine o parayla STK’lara yardımda bulunmaya karar verdi. STK’ları yardım alacak ülkeler listesinde Türkiye de yer alıyor. 

İşte, Şener’in verdiği bilgiler ışığında Windows 10 işletim sistemi:

 

Ücretsiz geçiş: 29 Temmuz’dan sonra bilgisayarında Windows 7 ve Windows 8 kullananlar, telefon ve tabletinde Windows 8.1 kullananlar ücretsiz olarak Windows 10’a geçmeye hak kazanacak. 

 

Eski dostun dönüşü: Tanıdık bir deneyim yaratmak istediklerini söyleyen Şener, Windows 8’de kaybolan Başlat menüsünün ve görev çubuğunun geri geleceğini söylüyor. Üstelik Başlat menüsü Windows 8’deki uygulama görünümünü de kapsayarak tam ekran kullanılabilecek. 

 

Her telefon ve tablet birer PC: Telefonda başladığımız bir oyunu durdurup Xbox konsolda devam edebilecek, bir cihazda açtığımız web sitesini başka bir cihazda görüntüleyebilecek, dosyalarımızı da bulut üzerinden her yerden yönetebileceğiz. Diyelim ki bir iş seyahatinde telefonunuzu otel odasındaki TV’ye bağladınız. Buna bir kablosuz klavye ve fare eklediğinizde, ekranda göreceğiniz şey telefon ekranı değil, bir masaüstü bilgisayar ekranı olacak.

 

 Android ve iPhone uygulamaları çalışacak: Bugün Android ya da iOS işletim sistemli cihazlarda kullandığımız her şey, Bridge adlı platform sayesinde kolayca Windows 10’da da çalıştırılabilecek uygulamalara dönüştürülebiliyor. Microsoft Türkiye şu ana kadar 10 büyük Türkçe uygulamanın dönüşümüne destek vermiş. Bu sayı hızla artacak. 

 

 Web sayfasına not almak mümkün: Yeni web tarayıcısı Edge, Internet Explorer’ın ağırlığını ve uyumsuzluğunu taşımıyor. Edge ile web sayfalarının üzerine not alıp paylaşabilmek mümkün. Örneğin satın alacağınız bir ürünün sayfasına notlar alıp, arkadaşlarınıza gönderebileceksiniz. 

 

İnterneti kitap okur gibi okuyacağız: Okuma modu ise internetin karmaşasından kurtulmayı sağlıyor. Reklamlar, gereksiz kutular, görseller kalkacak, kitap okur gibi yazıları okuyabileceksiniz. Dilerseniz bir web sitesindeki yazıyı kaydedecek, internet bağlantısı olmayan metro gibi yerlerde de okumaya devam edebileceksiniz. 

 

 Yüz, retina ve avuç içinden tanıma: Windows 10’u tanıtmak için Anadolu turunda binlerce kişi ile görüştüklerini belirten Şener, en büyük şikayetin hack’lenme olduğunu belirtiyor. Bireyler için çözüm Hello adını taşıyor. Özel bir kamera ile parola gerektirmeden yüz ve retina tanıyabilen Windows, parmak izi ve avuç içinden de parolasız sisteme giriş sağlayacak. 

 

 Facebook’tan iş dosyası göndermek yasak: Şirketler için ise durum daha farklı. Şener kurumsal veri tanımı ile şirketlerin verilerini güven altına alabileceklerini söylüyor. Diyelim ki word dosyalarını kurumsal veri olarak tanımladınız ve Facebook’u da kurumsal verilere kapattınız. Artık bir şirket çalışanı Word dosyasını Facebook’tan göndermek isterse güvenlik sistemi buna izin vermeyecek.

 

 HoloLens ile her yer Windows: Microsoft’un bir başka cihazı olan HoloLens de Windows 10 kullanmasıyla dikkat çekiyor. Sıradan bir gözlüğe bir bilgisayar eklendiğini düşünün, yani etrafı görürken üzerine başka görüntülerin geldiğini... Böylece HoloLens ile Xbox oyunları oynamak, bilgisayarda ya da telefonda kullandığınız uygulamaları kullanmaya devam etmek, diğer yandan da önünüzü görmek mümkün. Ya da diyelim ki bir parkta oturdunuz, karşıdaki duvarda kendi masaüstünüzü görüp işlerinizi yapmaya devam edebilirsiniz.

 

 Türkçe el yazısını tanıyacak: Sesli asistan Cortana'yı Türkçeleştirme çalışmaları sürüyor ama Şener bitiş tarihi veremiyor. Buna karşın asistan Windows 10’un Türkçe el yazısını tanıyabilecek. Yani tablet ve telefonlarda parmak ya da uyumlu kalemlerle not almak mümkün olacak.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler