100 yıl önceki gibi

Mustafa Kemal Atatürk’ün 19 Mayıs 1919’da Milli Mücadele’yi başlatmak için Bandırma Vapuru’yla Samsun’a gelişinin ardından Amasya’ya gidişinde kullandığı 98 kilometrelik “Ata Yolu” üzerindeki “yol gösterici çanlar” 100 yıl öncesini yaşatıyor.

Yayınlanma: 02.12.2019 - 16:44
100 yıl önceki gibi
Abone Ol google-news

Samsun Büyükşehir Belediyesi Osmanlı arşivlerindeki belgelerden ve 1957 yılına ait karayollarını gösteren haritalardan yararlanarak yapılan çalışmalar sonucunda “Ata Yolu”nun orijinal güzergahı belirlendi. Orijinal yolun korunması, güzergahtaki tarihi yapıların restorasyonu, kağnı arabalarının konulmasını içeren proje hazırlandı. Aynı proje kapsamında Atatürk’ün kullandığı makam otomobillerinden birisinin birebir aynısı özel bir firmaya yaptırıldı. Proje ile Atatürk’ün kullandığı tarihi Ata Yolu’nun tarih turizmine kazandırılması hedeflendi. Güzergahtaki tarihi yapıların restorasyonu gerçekleştirildi, kağnı arabaları konuldu, yol gösterici çanlar yerleştirildi.

AYNI KONUMA YERLEŞTİRİLDİ

Karayolları ekipleri tarafından fırtına, sis ve tipi sebebiyle güzergâhını kaybetme riski olan yaya ve taşıtlara sesli uyarıcı yol gösterici olarak kullanılan yol gösterici çanlardan biri, o günü konumu itibarıyla Kazancı Mahallesi Bilmece mevkiine yerleştirildi. Tarihi Ata Yolu’ndan gidenler, yol gösterici çan ile fotoğraf çektiriyor. SAMSUN 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler