1.5 yıldır 'bulamadılar'

Ankara'daki Gezi Parkı eylemlerinde öldürülen Ethem Sarısülük'ün cenaze töreninde gaz bombasıyla başından vurulan Dilan Dursun'u yaralayan polisler savcılıktan gizleniyor.

Yayınlanma: 02.01.2015 - 09:57
Abone Ol google-news

Ankara’daki Gezi Parkı eylemlerinde öldürülen Ethem Sarısülük’ün cenaze töreninde, gaz bombasıyla başından vurulan Dilan Dursun’un yaralanmasına neden olan polis memurlarının kimliği savcılıktan gizleniyor. Emniyet, savcılığa gönderdiği üç ayrı yanıtta farklı isimler bildirdi. Dursun’un avukatı Tonguç Cankurt, suç duyurusunda bulunacak.

Ankara’da 16 Haziran 2013’te yapılmak istenen cenaze törenine polis müdahale etmiş, Dilan Dursun adlı genç kadın “shortland” adı verilen polis aracından atılan gaz bombasıyla başından vurulmuştu. Radikal’den İsmail Saymaz’ın haberine göre, Ankara Cumhuriyet Savcılığı 15 aydır Dursun’u yaralayan polislerin peşinde. Dursun’un vurulduğu Kurtuluş Parkı’yla Kıbrıs Caddesi Kavşağı üzerinde görev almış zırhlı araçlardaki polislerin isim listesini isteyen savcılığa ilk yanıt Güvenlik Şube Müdürü Mehmet Harman’dan geldi. 8 Temmuz 2013 tarihli yazıda, olay günü “shortland” adı verilen beş zırhlı araç ile dört TOMA’nın görev yaptığı, bu araçlarda 18 polis memurunun bulunduğu bildirildi.

İkinci yanıt ise Çevik Kuvvet Şube Müdürü Fatih Umutlu’ya ait. Şube envanterinde bir adet shortland aracın bulunduğu belirtilen yazı, 21 Kasım 2013 tarihli. Araçlarda sabit gazcıların görevlendirilmediği ve anlık görevlendirme yapıldığı belirtilerek “Görev yoğunluğu nedeniyle takviye gelen unsurların kaydı tutulmamıştır” denildi.

Bu arada, Mobese kameralarını inceleyen Jandarma Kriminal, Dursun’a, shortland’ın üzerinde bulunan beyaz kasklı bir polis tarafından atış yapıldığını saptadı. Bunun üzerine bu polis memurunun kim olduğu Emniyet’e soruldu.

Güvenlik Şube Müdürü Adem Arslanoğlu, 10 Ekim 2014’te verdiği yanıtta, “Görüntülerde bulunan shortland aracının hangi birime ait olduğunun tespit edilemediği” ifade edildi. Fakat o gün bölgede görev yapan sekiz shortland’ın ve bu araçla görev yapan sekiz personelin isimleri bildirildi. Dört araçtaki gaz personelinin ise “anlık görevlendirildiği” için bilinmediği vurgulandı. Emniyet’ten gelen ilk ve son yazıda, belirtilen araçların ve personelin sayısı değişirken, listelenen personel isimleri ise farklı oldu.

 

Üç farklı yanıt için suç duyurusu

Dilan Dursun, Gezi Parkı eylemlerinde öldürülen Ethem Sarısülük’ün cenaze töreninde gaz bombasıyla başından vurulmuştu. Ankara Emniyeti’nden, Dursun’un vurulduğu bölge üzerinde görev almış zırhlı araçlarda görev alanların isimleri istendi.

Ancak, savcılığın üç ayrı yazısına, üç farklı yanıt verildi. Çelişkili bilgiler veren Emniyet hakkında suç duyurusunda bulunacağını belirten Dursun’un avukatı Tonguç Cankurt, “Her cevabın çelişkili olması açıklanması gereken bir durumdur. Bir yılda görevlendirme listeleri nasıl değişmiştir veya 2013 yılının Temmuz ayında bildirilmeyen isim ve araçların şimdi bildirilmesinin sebebi nedir” diye sordu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler