30 milyonun bankayla işi yok

Türkiye’de 18 yaşın üstündeki nüfusun yarısından fazlası bankacılık sistemi dışında. E-para kuruluşlarının gözü bankaların ulaşamadığı bu kesimde.

Yayınlanma: 30.09.2017 - 21:38
Abone Ol google-news

Türkiye’de 18 yaşın üstündeki yaklaşık 55 milyon kişinin yarısından fazlasının banka hesabı bulunmadığını söyleyen elektronik para (E-para) kuruluşu İninal’ın Üst Yöneticisi (CEO) Ömer Süner, “Türkiye’de 18 yaş üstü 30 milyondan fazla kişi bankasız” dedi. Düzenli e-ticaret yapanların sayısının da 6 milyonu geçmediğine değinen Süner, “E-ticareti büyütmek istiyorsak dışarda 25 milyona yakın kişi var. Bu insanları sisteme dahil etmeden e-ticareti büyütemezsiniz” dedi. 2012’den beri finansal teknoloji alanında hizmet veren bir ödeme yöntemi sistemi olduklarını belirten Süner, banka hesabı olmayan, internette alışverişe yönelik güvenlik kaygısı bulunan, kitlenin e-para kuruluşlarının ana hedefi olduğunu söyledi. E-para mevzuatı gereği sundukları ön ödemeli kartlarla aylık toplam 750 TL’lik işlem yapılabildiğini aktaran Süner, dijital oyun içeriği satın alan 13-18 yaş arası gençlerin yanı sıra, online alışveriş yapmak isteyen ev kadınları tarafından yoğun olarak kullanıldıklarını belirtti.

Fatura da ödenecek

İninal ön ödemeli kart ve mobil cüzdan sistemi üzerinden ayda 100 milyon TL’lik işlem geçtiğine değinen Süner, şunları söyledi: “Türkiye’nin 81 ilinde 10 bin satış ve yükleme noktamız var. Şu ana kadar 2.5 milyon kart verdik. Aktif müşteri sayımız 1 milyonu buldu. Bunların yüzde 75-80’i ayda en az bir kez işlem yapıyor. ABD’nin PayPal’i, Çin’in Alipay’i neyse, benzer şekilde MENA bölgesinin ekosistemi olmak istiyoruz.” İninal ile Türkiye genelindeki 200’den fazla kurumla fatura ödeme işlemine de başladıklarını belirten Süner, “Türkiye’de ayda 100 milyon adetten fazla fatura ödeniyor. Bunların yüzde 40-50’si bankada ödeniyor. Geri kalanı PTT, kurum gişeleri ve fatura ödeme merkezlerinde ödeniyor” dedi.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler