37 bin kız liseye gitmedi evde kaldı

4+4+4 eğitim sistemi kızları eve hapsetti

Yayınlanma: 15.06.2015 - 23:00
Abone Ol google-news

Eğitim Sen Merkez Kadın Sekreterliği’nin “Eğitimde Cinsiyetçilik Raporu”na göre okullar ve üniversitelerde çalışan kadınların yüzde 14’ü cinsel tacize, yüzde 83’ü psikolojik şiddete maruz kalıyor. 2014- 2015 eğitim döneminde en az 50 kız öğrenci ve kadın öğretmen, erkek şiddetine uğradı ve 4+4+4 eğitim sistemi ile geçen yıl ortaokuldan mezun olan 36 bin 401 kız çocuğu hiçbir lise türüne kayıt yaptırmadı.

27 ilde bulunan 29 şubesinde 869 eğitim ve bilim emekçisi kadın ile yüz yüze yaptığı anket çalışmasıyla kadın öğretmenlere yönelik şiddetin açıklandığı raporda dikkat çeken veriler şöyle:

* Eğitim ve bilim emekçisi kadınların yüzde 41.3’ü görevleri boyunca en az bir kere psikolojik şiddete uğramıştır. Her beş eğitim ve bilim emekçisi kadından ikisi görevi sırasında psikolojik şiddete maruz kalmaktadır.

* Okullarda ve üniversitelerde çalışan kadınların yüzde 14’ü cinsel tacize uğramaktadır. Cinsel tacize uğrayan kadınların yüzde 83’ü aynı zamanda psikolojik şiddete de uğramaktadır. Cinsel taciz genellikle psikolojik şiddetle eşzamanlı ortaya çıkmaktadır.

* Geçen hafta tamamlanan dönem içinde okullarda en az 47 öğrenci ve 1 öğretmen tacize uğradı. 3 kadın öğretmenin fiziksel şiddete maruz kaldığı eğitim öğretim döneminde 3 öğrenci cinsel istismara maruz kaldı. Olaylarda fail 27 kişinin büyük çoğunluğunu okul müdürleri ve müdür yardımcıları oluşturdu.

* 4+4+4 eğitim modeliyle geçen yıl ortaokuldan mezun olan 36 bin 401 kız çocuğu liseye kayıt yaptırmamıştır. Açık lise ve açık imam hatip liselerine yönlendirilen kız çocuklarının sayısı da hesaba katıldığında gerçek rakamın çok daha fazla olduğu görülecektir.

* Öğrencilerinin yüzde 40’ı kadınlardan oluşan üniversitelerde, aynı oranı yönetim kademelerinde görülemiyor. Rektör seçim- atamalarının son derece antidemokratik olduğu üniversitelerde kadın/erkek eşitliğinden bahsetmek mümkün değil. 184 üniversitenin sadece 14’ünde kadın rektör var.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler