5 yıldızlı otelde israf kampanyası

TMO ekmek israfını önlemek için 5 yıldızlı otellerde organizasyon düzenledi.

Yayınlanma: 14.02.2014 - 23:15
Abone Ol google-news

Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO), Türkiye genelinde ekmek israfına karşı yaptığı kampanya, 5 yıldızlı otel masraflarının da içinde olduğu para israfına dönüştü. Sayıştay raporunda; kampanya kapsamında yiyecek-içecek ikramı ile 5 yıldızlı otel masraflarının önemli bir yer teşkil ettiğine dikkat çekilerek, israf kampanyasıyla ilgili harcama yapılırken tasarruf ilkelerine azami özen gösterilmesi istendi.

TBMM KİT Komisyonu bünyesinde oluşturulan alt komisyonda 2012 hesapları denetlenen TMO’nun 2012 yılında başlattığı Ekmek İsrafını Önleme kampanyasının yasal zemine oturtulmadığı için israfa döndüğü belirlendi. Alt komisyonda; söz konusu kampanyanın görev kararı olmadan TMO tarafından yapılması ve harcanan 590 bin TL’nin görev zararı sayılmasına ilişkin durum AKP’li üyelerin oylarıyla üst komisyonun gündeminden çıkarılırken buna itiraz eden CHP’li üye Turgay Develi, “Ekmek israfını engellemek için para israfı yapmışlar. Görev verilmeden TMO bunu talimat kabul edip böyle bir işlem yapmış. Kaş yapayım derken göz çıkarmışlar” dedi.

TMO; 2 Nisan 2013 tarihli Başbakanlık genelgesi ile Ekmek İsrafını Önleme Kampanyası’nın toplumun tüm kesimlerine ulaştırılması için Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’yla birlikte görevlendirildi. Komisyonda görüşülen rapora göre TMO’nun söz konusu kampanyayla ilgili olarak 2012’den itibaren yıllarında afiş, kitap ve ilan basımı, çeşitli fuar ve toplantılara yaptığı harcama Temmuz 2013 itibarıyla 590 bin TL tutarına ulaştı. Rapora göre israfı önleme kampanyası kapsamında Antalya Belek’te 5 yıldızlı bir otelde yapılan toplantıya 30 bin TL, yiyecek içecek ikramına 50 bin TL, tanıtım spotu şeklinde iki ayrı TV filmine toplam 97 bin 930 TL, doküman basım işine 49 bin TL, reklam filmine 42 bin TL, braşür ve afiş basım işine 113 bin TL tutarında TMO bütçesinden harcama yapıldı.

Yasal zemini yok!

Raporda böyle bir kampanya yürütme görevinin TMO’nun ana statüsünde yer alan faaliyet konuları arasında açıkça sayılmadığı belirtildi. Raporda; TMO’ya faaliyet alanıyla ilgili görev verme yetkisinin Bakanlar Kurulu’na ait olduğu, görev verilmesi halinde söz konusu görevlerle ilgili TMO’ya ödenecek görev zararı bedelinin Hazine Müsteşarlığı bütçesine konulacak ödenekle karşılanmasının esas olduğu ifade edildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler