8 bin abone kayıp

G. Doğu’da PKK’ye yönelik düzenlenen operasyonlar sonucu, bölgede çok sayıda insan evsiz kaldı. Dicle Elektrik Dağıtım yaşanan göç nedeniyle kaybolan 8 bin abonenin peşine düştü.

Yayınlanma: 11.10.2016 - 22:15
Abone Ol google-news

Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da yaşanan çatışmalı süreç bölge halkının ciddi sıkıntı yaşamasına neden olurken yatırımcı bir yandan yıkımlar nedeniyle meydana gelen zararı kapatma ve parasının derdine düştü. Diyarbakır, Şanlıurfa, Mardin, Batman, Siirt ve Şırnak illerinde yaklaşık 1.6 milyon aboneye elektrik dağıtım hizmeti veren Dicle Elektrik Dağıtım Genel Müdürü Murat Karagüzel, “Terör olayları nedeniyle altyapımız büyük zarar gördü ve 60 milyon TL zarar meydana geldi. Silvan, Şırnak ve Nusaybin’de çok sayıda ev yıkıldı, sayaçlar tahrip oldu. Göçler nedeniyle şu anda sadece Sur’da 8 bin aboneye ulaşamıyoruz” diye konuştu.

23. Dünya Enerji Kongresi’nde düzenlenen basın toplantısında, Yönetim Kurulu Başkanı Memet Atalay ile birlikte Dicle EDAŞ’ın geliştirdiği yeni teknolojileri tanıttı. Karagüzel, aylarca süren çatışma sürecinin elektrikte kayıp- kaçakla etkin mücadeleyi de engellediğini ileri sürerek, “Maalesef bölge şartları nedeniyle yaptığımız yatırımlarda istediğimiz verimliliği sağlayamıyoruz” şikâyetinde bulundu.

6 milyarlık kaçak

Memet Atalay da, bölgede abone başına elektrik kullanımının Türkiye ortalamasının 2.5 katı olduğu halde, kayıp kaçak oranının Türkiye ortalamasının yaklaşık 5 katı olduğunu söyledi. Atalay, Dicle Elektrik bölgesinde elektrikteki yüksek kaçak kullanım ve kaçak kullanımla oluşan ekonomik kaybın 6 milyar TL olduğunu belirterek, “Yüzde 100 yerli olarak geliştirilen ve üretilen şifreli ve akıllı sayaç ve şebeke sistemleri sayesinde kaçak elektrik kullanımından doğan zararın en az 3 milyar TL’ye indirilmesini hedefliyoruz” dedi.

‘Güvenlik sorunu çözülmeli’

Dünya Enerji Kongresi’nde konuşan Koç Holding Enerji Grubu Başkanı Yağız Eyüboğlu, gelecekte enerji arzı ve kullanımının demografik, ekonomik, jeopolitik, iklim ve teknolojik olmak üzere 5 ana faktör tarafından şekilleneceğini söyledi. Eyüboğlu, hızla artan enerji ihtiyacı karşısında, dünyanın hiçbir enerji kaynağını göz ardı etme lüksü olmadığını belirtirken, enerji arz güvenliğinin de çözülmesi gereken en önemli sorun olduğunun altını çizdi. Eyüboğlu, “Fosil yakıtların kullanımı, gelişen alternatif yakıt teknolojileri ile göreceli olarak azalacak. ama gelecekte yine önemini sürdürmeye devam edecek” diye konuştu.

Enerji Kongresi’nden satırbaşları

* Türkiye ile KKTC arasında elektrik iletim hattı kurulmasını da içeren işbirliği anlaşması imzalandı. Anlaşma denizaltından elektrik taşınmasını da kapsıyor. 

* BP İcra Kurulu Başkanı Bob Dudley, petrol fiyatlarının 2020 yılına kadar 55-70 dolar aralığında gideceğini söyledi. 

* Suudi Arabistan’ın kamu petrol ve enerji şirketi Aramco, düzenleyeceği ihalelere katılabilmeleri için 18 Türk şirket ile mutabakat zaptı imzaladı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler