ABD, Suriyeli muhaliflere yardımı durdurdu

Türkiye sınırındaki ÖSO üslerini İslami Cephe’nin ele geçirmesi üzerine “ölümcül olmayan” yardımlar askıya alındı.

Yayınlanma: 11.12.2013 - 22:42
Abone Ol google-news

ABD, Suriye’nin kuzeyine yapılan “ölümcül olmayan” yardımları askıya aldı. Kararın, İslami Cephe’nin, Özgür Suriye Ordusu’nun (ÖSO), Türkiye sınırında bulunan Bab el Hava Sınır Kapısı’ndaki üslerini ele geçirmesi üzerine alındığı açıklandı.

Açıklamanın ABD’nin Ankara Büyükelçiliği tarafından yapılması dikkat çekerken, Türkiye de Bal el Hava’nın karşısında bulunan Cilvegözü Sınır Kapısı’nı aynı gerekçeyle kapattığını duyurdu.

ABD’nin Ankara Büyükelçiliği Sözcüsü, İslami Cephe’nin bölgedeki ÖSO karargâh ve cephaneliklerini ele geçirmesi üzerine durdurduklarını, ancak insani yardımların bu durumdan etkilenmeyeceğini, çünkü bu yardımların uluslararası kuruluşlar ve sivil toplum örgütleri tarafından yapıldığını söyledi.

Sözcü, geçen cuma günü İslami Cephe’nin denetimine geçen ÖSO üslerinde bulunan, ABD tarafından gönderilen teçhizat ve malzemenin kayıp olup olmadığının araştırıldığını da bildirdi.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı da Suriye tarafındaki muhalif grupların aralarında çıkan anlaşmazlık nedeniyle Cilvegözü Sınır Kapısı’ndan Suriye’ye geçişin yolcu ve araç trafiğine kapatıldığını bildirdi.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, Cilvegözü Sınır Kapısı Mülki İdare Amirliği’nden şifahen alınan bilgiye göre, önceki gün sabahtan itibaren Suriye tarafındaki muhalif grupların aralarında çıkan anlaşmazlık nedeniyle, sınırın Suriye’ye yolcu ve araç trafiği geçişine kapatıldığı belirtildi.

Açıklamada şöyle denildi: “Son alınan bilgiye göre, kapı şu an için Özgür Suriye Ordusu’ndan ayrılan ılımlı İslami bir grup olan (El Kaide veya Irak-Şam İslam Devleti bağlantısı olmayan) ve 7 ayrı muhalif grubun birleşmesi ile kurulmuş bulunan Cephet-ül İslam grubunun eline geçmiştir. Konuyla ilgili gelişmeler yakından takip edilmekte olup herhangi bir gelişme olması halinde ayrıca bildirilecektir.”

Amerikan Wall Street Journal gazetesi, Washington’ın, Suriye’de El Kaide’nin güçlenmesi karşısında daha ılımlı bazı İslamcı gruplarla görüşmeler yaptığını, aralarında İslami Cephe’nin de bulunduğu söz konusu gruplarla görüşmelerin bazılarının Ankara’da gerçekleştirildiğini yazmıştı.

Gazete, 11 örgütün bir araya gelmesiyle oluşturulan İslam Cephe’den bir grubun, ÖSO üst düzey üyeleri ve Katar Dışişleri Bakanı ile İstanbul’da 31 Ekim’de buluştuğunu ve toplantının iki gün sürdüğünü de bildirmişti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler