ABD’de buz devri

ABD ve Kanada son 20 yılın en dondurucu hava dalgasıyla mücadele ediyor.

Yayınlanma: 08.01.2014 - 12:54
Abone Ol google-news

Kutup Girdabı adı verilen doğa olayının neden olduğu soğuk hava sistemi, ABD’nin birçok eyaletinde yaşamı felç etti. Geçen hafta 16 kişinin öldüğü Herkül kar fırtınasının etkisinden tam olarak kurtulamayan Kanada ile ABD’nin birçok bölgesinde yetkililer vatandaşlara korunaklı alanlardan dışarı çıkmamaları çağrısı yapıyor. Öldürücü olarak nitelendirilen soğuk hava sisteminin yüksek dereceli ani ısı değişikliklerine yol açabileceğine dikkati çekiliyor.

FOTOĞRAFLARLA ABD'DE KAR ESARETİ

Kar fırtınası nedeniyle geçen hafta 10 binden fazla uçuşun yapılamadığı ABD’de önceki gün 4 bin 500, dün de 3 bine yakın uçuş iptal edildi. Colorado eyaletinin Pitkin şehrinde, olumsuz hava koşulları nedeniyle pazar günü düşen jetteki 3 kişi hayatını kaybetti. Ülkenin farklı eyaletlerinde birçok okul ve işyeri tatil edildi. Karayolu ulaşımı birçok bölgede durma noktasına gelirken trenlerde mahsur
kalanlar oldu.

Montana’da ısının bir ara sert rüzgârlarla eksi 53’e, Niagara Şelalesi’nin de bulunduğu Büyük Göller Bölgesi’nde eksi 45’in altına düştüğü, kar kalınlığının yüksek kesimlerde 60 santimetreye ulaştığı belirtiliyor. Bazı kaynaklar sert rüzgârların etkisiyle New York’un kimi bölgelerinde gece -20’lerin yaşanabileceğine işaret ediyor.

Hava sıcaklığı ABD’nin Georgia eyaletindeki Atlanta’da, Moskova’dakinin altına inerken, ülkenin birçok kentinde ise termometreler havanın Alaska’dan daha soğuk olduğunu gösterdi. Kimi haberlerde, ABD’nin orta kesimlerinde bir hayvanat bahçesinde dondurucu soğuk karşısında bir kutup
ayısının bile çareyi sığınağa girmekte bulduğu belirtildi. Kanada’nın Ontaria eyaleti -40 derecedeki rüzgârlarla karşı karşıya.

Uyarı üstüne uyarı

ABD’nin kuzeydoğusundan ülkenin iç kesimlerine doğru ilerleyen soğuk hava sisteminin, Florida ve Teksas gibi ılıman bölgelerde de etkili olacağı uyarısı yapılıyor. Hava ısısının yarın itibarıyla birçok bölgede yükselmesi bekleniyor.


Plajlarda yer yok



 

 

 

 

 

 

 

 

 

Amerika kıtasının bir ucu kar fırtınası yüzünden -53’ü görürken diğer ucunda ise insanlar plajlara akın ediyor. Tıpkı Brezilya’nın Rio de Janeiro kentinin ünlü Ipanema Plajı’nda olduğu gibi.. Ülkede sıcaklık kimi kenlerde 40 dereceyi zorluyor.

Dalgalarla dans



 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kötü hava koşulları son iki haftadır İngiltere, Galler ve İskoçya’da da yaşamı olumsuz etkiliyor. Kıyı kesimlerini vuran, kimi yerde 8 metreyi bulan dev dalgalar, nehir bölgelerinde sel riskini artırıyor. Yetkililer kuvvetli dalgalar nedeniyle kıyı şeridinden uzak durulması çağrısınını yanı sıra dün ve bugün itibarıyla ABD’yi vuran Herkül fırtınasının Atlantik Okyanusu’ndan ülkeye doğru girerek etkisini gösterebileceği uyarısı yapıyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler