ABD’den hukuk uyarısı

ABD Dışişleri Bakanı Kerry: ‘Türkiye’de hukukun üstünlüğünü istiyoruz’

Yayınlanma: 13.01.2014 - 11:45
Abone Ol google-news
ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile Paris’te yaptığı ikili görüşmede, “Türkiye’de hukukun üstünlüğü ile ilgili kaygılarını” dile getirdi. Kerry, görüşme sonrasında Davutoğlu ile yaptığı açıklamada, “Bizim Türkiye’nin içişlerine karışma niyetimiz yok. Hukukun üstünlüğüne ilişkin konu başlıklarını da görüştük” dedi.
 
Cenevre-2 Konferansı hazırlıkları öncesinde Suriye Halkının Dostları Çekirdek Grubu, Paris’te bir araya geldi. Toplantı marjında Davutoğlu ve Kerry bir de ikili görüşme yaptı. Kerry’nin görüşme sırasında, Türkiye’de 17 Aralık’ta gerçekleştirilen rüşvet ve yolsuzluk operasyonu sonrasında yaşanan ve hükümetin attığı adımlarla ilgili kaygılarını dile getirdiği öğrenildi. Cumhuriyet’in ulaştığı diplomatik kaynaklar, Kerry’in görüşmede ABD Büyükelçisi Francis Ricciardone ve bazı ABD’li yetkilileri hedef alan haberlerden duyulan rahatsızlığı da dile getirdiğini belirtti. Kerry, görüşme sonrasında yaptığı açıklamada da “Türkiye’nin içişlerine karışma niyetimiz yok” derken, Bakan Davutoğlu’nun ise ikili görüşmede şu yanıtları verdiği öğrenildi:
 
“Biz de hukukun üstünlüğünü savunuyoruz. Yapılan düzenlemeler hukuk düzeninin tesis edilmesi için her iki ülke de birbirinin sistemine saygılı olmalı. İki ülke de birbirinin içişlerine karışmaz.” 
Kerry’nin ayrıca görüşme sırasında ABD Dışişleri Sözcüsü Jen Psaki’nin yaptığı açıklamalar doğrultusunda mesajlar verdiği belirtildi. Psaki, Türk halkı için “acil, hızlı, şeffaf ve kimsenin hukukun üzerinde olmadığı bir hukuk sistemi istediklerini” açıklamıştı. 

Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler