ABD'den Rusya'ya yeni yaptırım

ABD, Rusya'nın Ukrayna'nın Kırım adasını ilhak etmesine karşılık olarak yaptırım adımları atmaya devam ediyor.

Yayınlanma: 28.04.2014 - 17:52
Abone Ol google-news

ABD Başkanı Barack Obama'nın bugün Rusya'ya yönelik yeni yaptırımların geleceği yönündeki açıklamasının ardından çok zaman geçmeden Beyaz Saray'dan yeni yaptırım açıklaması geldi. Beyaz Saray bugün yaptığı açıklamada dört bankanın da aralarında bulunduğu 17 şirkete ve Putin'e yakın iki kişin yer aldığı üst düzey yedi Rus yetkiliye yeni yaptırımlar getirdi.

Mal varlıkları dondurulan üst düzey Rus yetkililerden ikisinin Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e yakın kişiler olduğu belirtiliyor. Yaptırımlar özellikle petrol, gaz ve enerji şirketlerini hedef aldı. ABD Hazine Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada yaptırım uygulanan kişilerden birinin petrol devi Rosneft Oil ROSN.MZ -1.63% Şirketi'nin Yönetim Kurulu Başkanı Igor Sechin'in de olduğu belirtildi. Yaptırımlar kapsamında aralarında dört bankanın da bulunduğu 17 şirketin mal varlıkları donduruluyor. Şirket arasında petrol ve gaz mühendislik şirketi Stroytransgaz ile demiryolu ile petrol sevkiyatı yapan en büyük nakliyat şirketlerinden birisi Transoil de bulunuyor.

Yaptırımların hedefindeki bankalar içerisinde de InvestCapitalBank; SMP Bank ve Bank Rossiya yer alıyor. Yaptırımların vurduğu şirketlerden bazıları Moskova Havalimanı'nda operasyonlar da yürütüyor.

Öte yandan Avrupa Birliği de 15 Rus ve Ukraynalıya daha yaptırım getirdi. Böylece AB'nin Ukrayna krizi nedeniyle yaptırım uyguladığı kişi sayısı toplamda 46'ya yükselmiş oldu. AB'nin yaptırım uyguladığı kişilerin listesi Salı günü yayınlanacak. Listede şirketlere yönelik yaptırımlar ise bulunmuyor.

Beyaz Saray tarafından yapılan açıklamada, "17 Nisan'dan bu yana Rusya, Cenevre'de alınan kararları uyma adına hiçbir şey yapmamıştır. Bunun yerine mevcut durumu daha da şiddetlendirmiştir. Rusya'nın Ukrayna'nın doğusundaki şiddete dahil oluşu tartışılamayacak bir gerçek." denildi.

ABD'nin bugün duyurduğu yaptırımlar Rus ve Ukraynalı kişi ve şirketlere getirilen yaptırımların da dördüncüsü. Son açıklama ile ABD'nin yaptırım uyguladığı kişi sayısı 45'e şirket sayısı ise 19'a yükseldi.

Obama ise bugün erken saatlerde Asya gezisinin dördüncü durağı olan bu Filipinlerin başkenti Manila'da yaptığı basın toplantısında, "Buradaki hedef kişisel olarak Putin'in peşine düşmek değil. Hedef, hesabı değiştirmek. Bunun, işe yarayıp yaramayacağını ise henüz bilmiyoruz." dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler