AB'den Suriye için siyasi çözüm vurgusu

AB heyeti 'Rollerimiz örtüşürse Suriye'de siyasi çözüm bulunur" dedi. Erdoğan ilk kez Esad ile muhalefet arasında ateşkese 'kapı araladı'.

Yayınlanma: 09.12.2014 - 10:37
Abone Ol google-news

Yenilenen Avrupa Komisyonu’nun Dış Politika Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, genişleme sorumlusu Johannes Hahn ile insani yardım sorumlusu Christos Stylianides, Türkiye’ye yaptıkları ziyarette, IŞİD’e karşı alınan önlemlerin AB ile aynı çizgiye çekilmesini isterken, Suriye’de siyasi çözümün şart olduğunu, bunda Türkiye’nin de rol alması gerektiğini vurguladı. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın, Mogherini ile görüşmesi sırasında ilk defa Esad yönetimiyle Suriye muhalefeti arasında ateşkese olumlu yaklaştığı öğrenildi.

Hahn’ın deyimiyle “üç silahşörler”, Ankara’da Erdoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu, Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan’ın yanı sıra CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ve HDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş’la da temaslar yürüttü. O sırada BM’nin Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, Esad’dan yeşil ışık aldığı Halep’ten başlayarak aşamalı ateşkesi öngören “dondurulmuş bölge” planını, Gaziantep’te Suriyeli muhaliflerle 9 saat boyunca görüşmekle meşguldü.

Ardından AB heyetinin düzenlediği basın toplantısında, “Erdoğan ‘önce Esad’ şartından vaz mı geçti” sorusu üzerine Mogherini şunları söyledi: “Cumhurbaşkanı’nın ne dediğini aktaramam. Suriye rejimindeki geçiş konusuna el atmadan IŞİD’le mücadele mümkün değil. Suriye’de siyasi dönüşüm sağlanması, Cenevre mutabakatınca gerekiyor.” Görüşmelere katılan üst düzey bir AB yetkilisi, Erdoğan’ın Esad rejimiyle ateşkes sağlanması için kapıyı araladığı bilgisini verdi. AB yetkilisi, “Türkiye de artık birlikte yürümek istiyor” dedi.

 

‘Türkiye’nin ittifaka ihtiyacı var’

Mogherini, “Türkiye ile rollerimiz örtüşürse, Suriye’de çözüm buluruz” vurgusu yaparken, ziyaretin Mistura’nın çabasına katkı olduğunu belirtti. IŞİD’e katılanların önlenmesi için daha fazla istihbarat işbirliği isteyen Dış Politika Temsilcisi, beklentilerini şöyle aktardı: “Türkiye’nin liderliği gayet iyi bilmektedir ki, dış ve güvenlik politikalarımızın yakınlaşmasını amaçlıyoruz. Dış politikada aynı çizgiye gelip koordinasyona gittiğimiz konuların artması gerek. Türkiye’nin liderliği de çok iyi biliyor ki, bu tehditlerle mücadele etmek için ittifaka ihtiyacı var. Aksi takdirde gelecekte daha kötü durumlar doğabilir. BM çalışmalarına katılmak ve ihtilafın dondurulmasını sağlamak lazım. Halep için destek istedik. IŞİD’i yenmek için tüm aktörler daha yakın işbirliği içinde olmalı ve farklılıkları gidermeliyiz.”

 

‘Yüzde 100 uyum olmalı’

Mogherini, “Türkiye’de hukukun üstünlüğü, ifade, medya özgürlüğü, kadının toplumdaki rolüne dair endişeler var” uyarısı yaptı. Bunları “gerçek sorunlar” diye niteleyip “İlerleme kaydedildiğini görmemiz lazım” dedi. Hahn, din derslerinin ilkokullarda zorunlu hale gelmesine tepkisini “İnanç özgürlüğü sağlanmalı” diye ifade edip şöyle devam etti: “Katılım sürecinde AB değerlerini ayıramazsınız. AB kriterlerine yüzde 100 uyum olmalı. Değerlerimizden biri de inanç özgürlüğü. Bu konuda Samaras-Davutoğlu... bir programa ihtiyaç var.”

 

Cameron’ın gündemi IŞİD

Britanya Başbakanı David Cameron, bugün Türkiye’yi ziyaret ediyor. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından ağırlanacak olan Cameron’un en önemli gündemi, Britanya vatandaşı cihatçıların Suriye ve Irak’taki savaşa Türkiye topraklarını kullanarak gitmesi ile finans kaynaklarının engellenmesi. Cameron’ın sözcüsü “Odak noktası, Suriye, Irak ve bölgedeki kriz düşünüldüğünde terörizmle mücadele ve IŞİD. Türkiye ile ilişkimizin çok büyük bir kısmını Birleşik Krallık’tan terör faaliyetlerine katılmak üzere seyahat edenler oluşturuyor” dedi. Britanya IŞİD yüzünden bugüne kadarki en büyük ulusal güvenlik tehdidi ile karşı karşıya kalındığını ilan etmişti. Londra en az 500 vatandaşının Türkiye üzerinden cihatçılara katıldığını hesaplıyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler