Adada şimdi de hellim kavgası var

Kıbrıs’ın hellimini tescil etmek isteyen Rumlara, AB henüz onay vermedi. İngiltere’den de itiraz var.

Yayınlanma: 21.11.2015 - 23:29
Abone Ol google-news

Çözüme yönelik görüşme maratonunun sürdüğü Kıbrıs ‘hellim mücadelesine’ sahne oluyor. Ada ile özdeşleşen dünyaca ünlü peynire yönelik Güney Kıbrıs’ın AB nezdinde yaptığı “Coğrafi Tescil” başvuru girişimi sadece KKTC’de değil, hellim üretimine ilişkin ekonomik pastada payı bulunan İngiltere’de de yakından takip ediliyor.

Hellim mücadelesi önceleri görüşme masasında tartışma konusu haline gelmiş, daha sonra her iki toplumun da bundan faydalanabilmesi için son söz AB’ye bırakılmıştı. Güney Kıbrıs’ın hellimin “Menşe İsmi Korumalı Ürün” olarak üyesi olduğu AB nezdinde patentinin alınması için yaptığı başvuruya geçen ay sonu itibarıyla İngiltere, Finlandiya’nın da aralarında olduğu kimi ülkelerden itirazlar resmi olarak birliğe iletildi. KKTC Dışişleri Bakanı Emine Çolak, hellim üretiminin tescil ve denetim konusunun her iki tarafın ekonomik menfaatine olacak şekilde sonuçlanmasının, müzakere sürecine olumlu yansıyacağı görüşünde.

Hellim üretiminde önde gelen ülkelerden İngiltere de konuyu yakından takip ediyor. Londra’da itirazını AB’ye taşımış durumda.

Büyük ihraç kalemi

Rum tarafı, 2013’te 56 milyon Avro civarındaki hellim ihracatını geçen yıl 90 milyon Avro’ya çıkardı. Bu yılın ilk 5 ayında da 48.3 milyon Avroluk ihracatı yaptı.

İngiltere’de bazı firmalar ihracata yönelik olarak hellim ürettikleri halde, Rum kesimi en fazla ihracatı 7 milyon Avro karşılığında İngiltere’ye yaptı. İhracatta İngiltere’yi İsveç, Almanya, Avusturya, Danimarka, S. Arabistan, ABD, Finlandiya ve BAE izliyor.

KKTC’nin 2014 ihracatının yüzde 25’lik oranını hellim oluşturuyor. Kıbrıs Türk Sanayi Odası Başkanı Ali Çıralı, Cumhuriyet’e verdiği demeçte, geçen yılki hellim ihracaatının yaklaşık 40 milyon dolar olduğuna dikkat çekiyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler