Adalet Fazıl Say'a gülümsedi

Yargıtay 8’inci Ceza Dairesi’nin iki ay önce Fazıl Say lehine oy çokluğu ile verdiği ‘bozma’ kararının ayrıntıları, İnsan Hakları Günü’nde ortaya çıktı.

Yayınlanma: 09.12.2015 - 23:44
Abone Ol google-news

Yargıtay 8’inci Ceza Dairesi, köşe yazarımız ve besteci, piyanist Fazıl Say’ın 2012’de, kişisel sosyal medya (Twitter) hesabından içinde İranlı bilgin ve şair Ömer Hayyam’a ait mısraların da yer aldığı kimi mesajları paylaştığı için “Halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri alenen aşağılamak” suçundan aldığı 10 aylık hapis cezasını bozma kararını iki ay önce vermişti.

 

‘İfade özgürlüğü’ vurgusu

İşte, ayrıntılarıyla ortaya çıkışı 10 Aralık İnsan Hakları Günü’ne rastlayan bu kararın, bozma yönünden oybirliği, gerekçe yönünden ise oyçokluğu ile bozulduğu öğrenildi. Yedi sayfalık ilgili karar belgesinde, İnsan Hakları Avrupa Sözleşmesi’ndeki Anayasal İfade Özgürlüğü maddelerine de atıfta bulunuluyor.

Hukukçular, günümüz Türkiye’sinin adalet iklimi adına emsal teşkil edecek bir bakış açısı da içeren karardaki en göze çarpan tarafın, kararın ikinci sayfasındaki şu satırlarda saklı olduğuna dikkati çekiyor: “Özgürlük esas, kısıtlama istisnaidir. İçinde bulunduğumuz yüzyılda, çağdaş olduğuna inandığımız ülkemizde, varlığına her koşulda güvendiğimiz hukuk sistemimizde, özgür bireylerden oluşan özgür bir toplum olmak adına daha hoşgörülü ve geniş bakış açısına sahip olmak gerekmektedir.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler