Afyon'da ihmalin itirafı

Afyon davasında ifade verenler üst üste yapılan hataları anlattı.

Yayınlanma: 04.12.2013 - 04:16
Abone Ol google-news

Afyonkarahisar’da 25 askerin hayatını kaybettiği mühimmat deposundaki patlamayla ilgili davaya Eskişehir Askeri Mahkemesi’nde devam edildi. Tanık olarak dinlenen Yarbay Murat Aydın, “Depo tonaj raporlarıyla bu mühimmatları almaya müsait olmadığımızı bildirdik. Depoda 70 tane obüs mermisinin kaldığından haberim yoktu. Bu çalışma 4 günde kesinlikle bitmezdi. Normal şartlar altında 1 ya da 1.5 ay sürerdi” dedi.

Eskişehir Askeri Mahkemesi’ndeki davada tutuksuz sanıklar Kıdemli Albay Veysel Özbay, Binbaşı Ali Duran ve Üsteğmen Tuncay Aydın hazır bulundu. Duruşmada, Yarbay Murat Aydın tanık olarak dinlendi. Aydın, olay günü meydana gelen patlama sırasında askeri birliğin dışında olduğunu ancak sarsıntıyı hissettiğini söyledi. Aydın, “Önce deprem olduğunu sandık. Hemen birliği gittim. Askerlerden bazıları sinir krizi geçiriyordu, onları bir yerde topladım ve silahlarını aldım. 2009 yılından bu yana orada bölük komutanıydım. Patlama olayından önce 13 Ağustos 2012’de görevi Binbaşı Ali Duran’a devrettim. 4 Haziran tarihinde mühimmatları teslim almaları için arkadaşları görevlendirdim. Biz depo tonaj raporlarıyla bu mühimmatları almaya müsait olmadığımızı bildirdik. Ben mühimmatların depolara gelişigüzel konduğu iddiasını kabul etmiyorum. Depoda 70 tane obüs mermisinin kaldığından haberim yoktu” dedi.

4 günde değil 1 ayda bitmezdi

Mühimmat deposunda çalışmaların geceye sarktığından haberi olmadığını savunan Aydın, “Mühimmat depolarında gece çalışma yapılması gerektiğine dair zaruri bir sebep de yok. Ekim ayı başında denetleme yapılacağından bilgim var ancak herhangi bir resmi tebligat yoktu. Gelen mühimmatlar arasında, imha edilmesi gereken yani imha kodlu altı kalem mühimmat vardı. Ama bunların miadı dolmuş fakat patlama riski olmayan ama imha edilmesi gereken mühimmatlardı. Bu çalışma 4 günde kesinlikle bitmezdi. Normal şartlar altında 1 ya da 1.5 ay sürerdi. Bu askerlerin de en az iki haftalık eğitimden geçirilmesi gerekiyor” diye konuştu.

Sabotaj değil

Şehit yakını avukatlarından Altan Ulutaş, patlama olayında sabotaj olduğu iddiaları bulunduğunu anımsattı. Bunun üzerine Askeri Savcı Albay Erol Er, “Tel örgüden geçiş yok, tanık ve nöbetçi ifadelerinde herhangi bir olumsuz bir ifade ve bulgu yok. Depo civarında gözlenen anormal bir bulgu yok. Çalışan tüm personelin istihbarat çalışmaları yapılmış. Bazı şehitlerin dokuları üzerinde bulunan bulguların C-4 veya başka bir patlayıcıya ait olduğu kesin olarak söylenemez. O maddeler birçok el bombasının içeriğinde de yer almaktadır. Yani bu nedenle sabotaj olduğunu söylemek mümkün değil” diye konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler