Ağırlık Kürt edebiyatında

Fuarda Kürt edebiyatı çeşitli yönleriyle ele alınacak. Ali Emiri, Orhan Kemal, Orhan Veli ve Oktay Rifat, yıldönümleri dolayısıyla paneller ve sergilerle gündeme taşınacak.

Yayınlanma: 20.05.2014 - 09:56
Abone Ol google-news

Bugünden başlayarak 25 Mayıs’a kadar sürecek olan 5. Diyarbakır Kitap Fuarı, 150 yayınevi ve sivil toplum kuruluşunun katılımıyla gerçekleşecek. Fuarda konferans, söyleşi, panel, şiir dinletisi gibi 60 kültürel etkinlik ile 300 yazarın katılacağı imza günleri yapılacak.

Kürtçe yayıncıların ağırlıklı olarak katıldığı tek fuar olan Diyarbakır Kitap Fuarı’ndaki etkinliklerde de çoğunlukla Kürt edebiyatı ve yayıncılığı tartışılacak. Fuarda “Kürt Edebiyatı’nın Dünü ve Bugünü”, “Çeviri Sanatı ve Kürt Edebiyatının Konumu”, “Çocuğun Dünyası: Kürt Çocuk Edebiyatı Üzerine”, “Çağdaş Kürt Yazımında Kavram Sorunu” gibi başlıklarda paneller düzenlenecek.

Ayrıca ölümünün 90. yılında araştırmaca Ali Emîrî, doğumunun 100. yılında Orhan Kemal ile Garip Şiiri’nin kurucularından Orhan Veli ve Oktay Rifat doğumlarının 100. yılında çeşitli etkinliklerle anılacak.

Fuarın konukları arasında Füruzan, İlber Ortaylı, Ercan Kesal, Canan Tan, İsmail Beşikçi, Murathan Mungan, Mıgırdiç Margosyan, Işık Öğütçü, Necdet Neydim, Büşra Ersanlı, Deniz Kavukçuoğlu, Nazlı Eray, Nedim Gürsel, Adnan Binyazar, Yılmaz Odabaşı ve pek çok şair ve yazar yer alıyor.

“Divan-ü Lügati’t Türk”ü gün ışığına çıkaran Ali Emîrî, ölümünün 90. yılında memleketi Diyarbakır’da anılacak. 5. Diyarbakır Kitap Fuarı kapsamında düzenlenecek panelde, Ali Emîrî’nin yaşamı ve yapıtları üzerine Bilgi Üniversitesi Yayınları Yayın Yönetmeni Fahri Aral ve Artuklu Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Kadri Yıldırım konuşacaklar.

TÜYAP tarafından, Orhan Kemal’in oğlu Işık Öğütçü’nün danışmanlığında hazırlanan “Orhan Kemal 100 Yaşında” sergisi Adana, Bursa ve İzmir’in ardından Diyarbakır’da okurlarla buluşacak. Serginin ardından Orhan Kemal’in yaşamı ve yapıtları üzerine bir de panel düzenlenecek.

TÜYAP tarafından düzenlenen “Garip Şairleri 100 Yaşında” sergisinde ise Garip Şiiri ve şairler Orhan Veli, Oktay Rifat ve Melih Cevdet Anday’ın şiirleri yer alacak. Yapı Kredi Yayınları tarafından İstanbul’da düzenlenen “Sakın Şaşırma: Orhan Veli 100 Yaşında” sergisi de İstanbul ve İzmir’in ardından Diyarbakır’a geliyor.

Girişin ücretsiz olduğu fuar, 20-24 Mayıs 2014 tarihleri arasında 10.30-19.30 saatlerinde, kapanış günü olan 25 Mayıs 2014 tarihinde ise 10.30-19.00 saatlerinde ziyaret edilebilecek.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler