AKP logolarıyla okulda

Türban yasağını kaldıran yönetmelik, AKP kapatma davasını da anımsatacak düzenlemelerle geliyor.

Yayınlanma: 24.09.2014 - 21:45
Abone Ol google-news

Milli Eğitim Bakanlığı, türbanı okullara sokacak yönetmelik üzerinde çalışmalarını sürdürüyor. Anaokulu ve ilkokulda türban yasağının devamı için istisna maddesinin ekleneceği, sakal ve bıyık yasağının korunacağı belirtiliyor.

Türbanın yanı sıra “siyasi sembol içeren ürünlerle” okula girilebilmesinin önünün açılacağını belirten MEB yetkilileri, 2008’de AKP’ye açılan kapatma davasındaki Anayasa Mahkemesi kararına işaret ediyor.

 

Cumhurbaşkanı’nın ABD’den dönmesi bekleniyor

Okullarda türban takılmasının önünü açan yönetmelik değişikliği iki gün geçmesine karşın Resmi Gazete’de yayımlanmadı. Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, son açıklanmasında, yönetmeliğin “Bakanlar Kurulu yönetmeliği” olduğu için Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın imzasını beklediğini, yönetmeliğin Erdoğan’ın ABD’den dönüşünü beklediğini açıkladı.

Türban düzenlemesinin kapsamının “ortaokul ve liselerle” sınırlı olduğunu dile getiren Avcı, dün, “Yönetmelik tüm eğitim kurumlarını kapsayan bir yönetmelik. Ama bu yapılan değişikliğin hangi eğitim kurumlarına yönelik olduğunu yönetmelik yayımlandığı zaman, dünkü açıklamalarımızı da göz önüne alırsanız göreceksiniz. Oradaki açıklamaların dışında yönetmeliğin yapısından kaynaklanan bir farklı uygulama olmaz. Bakanlar Kurulu yönetmeliğidir. Bu konuda pek çoğu magazine varan eleştirilerinin ne kadar yersiz, temelsiz olduğu görülecektir” dedi.

Açık bir istisna getirilmezse Avcı’nın işaret ettiği düzenlemeye göre, “başı açık” ibaresi yürürlükten kaldırılırken “anaokulu ve ilkokullarda türban yasağının devam etmesi” için veya “ortaokul ve liselerde türbanın takılabilmesi” için bir “istisna maddesinin” eklenmesi bekleniyor. Açık bir istisna maddesinin eklenmemesi durumunda anaokul dahil tüm eğitim öğretim kurumlarında türban yasağının uygulanamayacağı dile getiriliyor.

 

Sadece türban değil

Edinilen bilgiye göre, yönetmelik üzerindeki çalışmalar sürüyor ve bir sonraki Bakanlar Kurulu’na da kalabilir. Yönetmelikteki “Siyasi sembol içeren simge, şekil ve yazıların yer aldığı fular, bere, şapka, çanta ve benzeri materyaller kullanamaz ve giysiler giyemez” hükmünde değişiklik yapılacak. Söz konusu hükümdeki “giysiler giyemez” ifadesi çıkarılacak.

 

‘Sembollere yasak getirilemez’ demişti

Bu düzenlemenin amacının ise 2008’de Anayasa Mahkemesi kararına dayandığı öğrenildi. Mahkeme, iktidar partisine ceza verdiği kararında, türban vurgusu da yapmıştı. Kararda Tayyip Erdoğan’ın Başbakan olduğu ve türban tartışmalarının yaşandığı dönemde, “Türkiye’de türbana siyasi simge olarak karşı çıkılıyor, velev ki siyasi simge olarak takıyor. Bunu suç kabul edebilir misiniz? Simgelere, sembollere yasak getirebilir misiniz” sözlerine yer verilmişti. Mahkeme kararında “türbanı bir kuvvet gibi kullanarak toplumu ve devleti İslami bir yapıya dönüştürmedeki kararlılığını göstermiş” ifadeleri kullanılmıştı. Bu düzenleme ile “siyasi sembol içeren simge, şekil ve yazıların yer aldığı fular, bere giyilebilecek, çanta takılabilecek.”

Türban düzenlemesinde olduğunun aksine siyasi sembol düzenlemesi için kademe istisnası getirilmesi düşünülmüyor. Erdoğan’ın “Simgelere, sembollere yasak getirebilir misiniz” sözleri doğrultusunda AKP’ye ceza getiren siyasi sembollerin ilkokul ve anaokuluna bile girmesinin önü açılıyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler