AKP’li Belediyeye Danıştay bile işlemedi

Bayrampaşa’da ilçe belediyesi tarafından 5 katlı binalar arasında kalan tek katlı konutun imar planlarında yeri 5 kere değiştirilerek adeta bir inatlaşma hikayesine döndü. Ev sahibi İsmail Tulis kararı yargıya taşıyarak direndi. İstanbul 6. İdare Mahkemesi ve Danıştay'ın yol yapılamaz kararını belediye tanımadı. Tulis’in 10 senedir süren mücadelesi devam ediyor...

Yayınlanma: 25.02.2015 - 15:01
Abone Ol google-news
Emekli İsmail Tulis’in sahip olduğu Bayrampaşa Yıldırıım Mahallesi’ndeki tek katlı konut 1981 yılında küçük ölçekli planda yaya yoluna alındı. Bu tarihten sonra konutun planlardaki yeri adeta bir inatlaşma hikayesine döndü.
 
AKP’li Bayrampaşa Belediyesi 1988 yılında konutu “konut alanına” aldı. Daha sonra tek katlı konut 1990 yılında imar planlarında yaya yoluna, 2003 yılında büyük ölçekli planda konut alanı, 2005 yılında ise yaya yoluna alındı. 2005 yılında askı sürecinde olan küçük ölçekli plana mal sahibi İsmail Tulis “evinin yıkılıp yaya yolu yapılınca çıkmaz sokak olacağı” gerekçesiyle itiraz etti. Belediye itirazı “yolun kaldırılmasının plan kararlarına aykırı olduğu” gerekçesiyle itirazı reddedildi. 
 
Kamu yararı yok
 
Konu İstanbul 6. İdare Mahkemesine taşındı. Bilirkişi raporunda “tek katlı konutun yaya yoluna alınmasının ev sahibini olumsuz etkilediği, bölgede planda tanımlandığı şekilde yeni bir yol alanına ihtiyaç olmadığı, yol açma amacına dayalı olarak kamulaştırma ile beraber yolun alt ve üst yapısına harcanan kaynakların gereksiz bir kamu maliyeti oluşturacağı, yol alanı kararının kamu yararına aykırı olmakla birlikte, şehircilik ilkeleri ve planlama tekniklerine aykırı olduğu” belirtildi. Mahkeme bilirkişi raporuna dayanarak yürütmeyi durdurma kararı verdi. Bayrampaşa Belediyesi karara itiraz etti. İstanbul 6. İdare Mahkemesi itirazı yerinde bulmayarak planın iptaline karar verdi. Konu Danıştay’a taşındı. 2013 yılında Danıştay 6. Dairesi idare mahkemesinin kararını onadı ve küçük ölçekli planının büyük ölçekli plana uymadığını belirtti. 
 
Mahkeme kararlarını tanımadılar
 
Tulis kararı ilçe belediyesine götürdü. Belediye mahkeme kararlarına dayanarak plan değişikliği talebini ancak serbest bir şekilde plan tadilatı hazırlanırsa değerlendirmeye alınacağını bildirdi. Tulis plan tadilatı için gerekli çalışmaları sürdürdüğü sırada belediye tek katlı konut hakkında yeni bir plan tadilatı kararı aldı. Plan tadilatında büyük ölçekli planda da tek katlı konut alanının yol olarak görünmesi sağlandı ve değişiklik İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nde de kabul edildi. Geçtiğimiz hafta Bayrampaşa Belediyesi meclis gündeminde plan değişikliği tekrar gündeme geldi. CHPli Meclis üyesi Yusuf Akgün tek katlı konutun hikayesini anlatarak mahkeme kararlarına aykırı davranılmamasını istedi. Akgün "Mülkiyet hakkı kısıtlanarak mülk sahibinin kullanım hakkına tecavüz edilmiştir" dedi. Konuşmanın ardından AKPli meclis üyeleri planlarda  konutun yol olarak kalmasını istedi. CHPli meclis üyelerinin "ret" oyuna karşın tek katlı konutun yol alanında kalması kabul edildi.
 
"Torunlarıma bir ev bırakmak istiyorum"
 
1963’ten beri ayni yerde yaşadıklarını söyleyen Emekli İsmail Tulis de hukuku mücadelesini sürdüreceğini belirterek “Evim 5 katlı binalar arasında öylece kaldı. Yapı yapma olanağı da vermiyorlar. Yanımdaki binalara 2013 yılında iskan verdiler. Ben de torunlarıma bir ev bırakmak istiyorum” diye konuştu. Şehir Plancıları Odası İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu üyesi Ayşe Yıkıcı ise hukuka aykırı davranıldığını belirterek ev sahibinin mağdur edildiğine dikkat çekti.
 
İçişleri Bakanlığı “Mahkeme kararı uygulanıyor”
 
Konuyla ilgili CHP İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu da İçişleri Bakanlığı'na tek katlı konutu sordu. İçişleri Bakanı Efkan Ala imzalı önerge cevabında Danıştay kararının Bayrampaşa Belediyesi'ne gönderildiği ve kararın uygulandığı belirtildi. 

Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler