AKP'nin Alevi sınavı

Seçime az bir süre kala hükümet yeni bir Alevi açılımına hazırlanıyor.

Yayınlanma: 18.11.2014 - 12:07
Abone Ol google-news

Yıllardır hakları için mücadele eden Aleviler gerçekte ne istiyor, bu pakete güveniyor mu? Cemevlerine statüden devlette üst düzey görevlere getirilmemelerine, ders kitaplarındaki ayrımcılıktan zorunlu din derslerine kadar tüm sorunlu konuları tartışmaya açıyoruz. Cumhuriyet yazarları Hacıbektaş’tan Tunceli’ye (Dersim), Trakya’dan Karadeniz’e Alevilerle birebir konuşuyor.

Sayıca azınlıktalar. Kimine göre Türkiye nüfusunun üçte biri, kimine göre dörtte biri, kimine göre ise daha az. Bir iki il hariç 1960 ve 70’lerdeki gibi nüfus yoğunluğunu oluşturan “kurtarılmış” bölgeleri yok. İlk vurgunu Almanya’ya işçi göçü nedeniyle yemişlerdi. Türkiye’nin en yoksul kesimini oluşturdukları ve kaderci bir anlayışı reddettikleri için ilk onlar düştüler el kapılarına. İkinci vurgunu da 1970’lerin ikinci yarısında azgınlaşan terör nedeniyle yediler. Nüfusun yarıdan biraz azını oluşturdukları, Sivas, K.Maraş, Çorum, Malatya, Erzincan, Elazığ gibi illerde 1970’lerin ikinci yarısında uğradıkları sistemli katliamlar nedeniyle atayurtlarını terk ettiler.

Şimdi yine gündemde Alevi sorunu. Başbakan Ahmet Davutoğlu, Tunceli’de bu soruna ilişkin yapmayı düşündükleri çalışmaları, hazırlıkları açıklayacak. Aleviler, birçok kez aldatılmış olmanın verdiği bir umutsuzluk içinde açıklamaları bekliyor. Bu kez gerçekten adımlar atılacak mı, atılan adımlar yeterli olacak mı, yasal düzenlemeler kamusal alanda, okulda, mahallede ötekileştirmeyi ortadan kaldıracak mı? Bu sorulara yanıtları bölgelerde yazarlarımızın Alevilerle yapacağı konuşmalar, bilim adamlarının, sivil toplum örgütlerinin temsilcileri ile yapacağı görüşmelere ilişkin izlenimlerinden öğreneceğiz.

 

AKP’NİN ALEVİ SINAVI: AÇILIM MI SEÇİM YATIRIMI MI?

 

YAZI DİZİSİ
BU GÜN CUMHURİYET'TE


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon