Aleviler miting yerine eylem yapacak

Alevi Bektaşi Federasyonu ile Pir Sultan dernekleri provokasyon endişesiyle eylemden çekildi.

Yayınlanma: 12.10.2014 - 00:17
Abone Ol google-news

Alevi örgütlerinin başta zorunlu din dersleri olmak üzere eğitimde yaşanan hak ihlallerine karşı bugün Ankara’nın Sıhhiye Meydanı’nda yapmayı planladığı kitlesel miting oturma eylemine çevrildi. Alevi Bektaşi Federasyonu ile Pir Sultan Abdal Dernekleri, provokasyon korkusu ve insanların yaşamını yitirdiği Kobani protestoları sürecinde farklı bir gündemle miting yapmanın doğru olmadığı gerekçesiyle eylemden çekildi. Hacı Bektaş Anadolu Kültür Vakfı ile Alevi Kültür Dernekleri ise miting yerine, beyaz bayrakların taşınacağı, pankartsız, slogansız bir oturma eylemi yapma kararı aldı.

Alevi örgütlerinin başta zorunlu din dersi uygulaması olmak üzere eğitimde yaşanan hak ihlallerine karşı 15 Eylül’de başlattığı yürüyüşün bugün Sıhhiye Meydanı’nda on binlerin katılacağı kitlesel mitingle noktalanması planlanıyordu. Ancak, Kobani’deki gelişmeler ve Türkiye’deki protesto eylemleri sırasında yaşananların ardından Alevi örgütleri arasında tartışma çıktı.

Bazı örgütler, bu ortamda miting yapılmasına karşı çıktı. Alevi Bektaşi Federasyonu ile Pir Sultan Abdal Kültür Derneği eylemden çekilme kararı aldı. “Kobani ve Türkiye’de yaşanan kanlı ortamda farklı bir gündemle miting yapmanın doğru olmadığı” ifade edildi. Federasyon Başkanı Selahattin Özel “Provokasyon olabileceği yönünde duyumlar aldık. Bunun üzerine çekildik” dedi.

Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı ile Alevi Kültür Dernekleri ise eylem konusunda ısrarlı oldu ancak eylemin biçiminin değiştirilmesi kararlaştırıldı. Hacı Bektaş Vakfı Genel Sekreteri Sadık Özsoy, “Eylem yapılacak ancak şeklini değiştirdik. Bütün kurumlar pankartsız, afişsiz,dövizsiz katılacak. Beyaz bayraklarımız olacak. Yürümeyeceğiz, slogan atmayacağız, oturacağız. Konuşmalarımızı yapıp dağılacağız” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler