Alevilerden okul boykotu

Aleviler miting ve ‘okul boykotu’na hazırlanıyor.

Yayınlanma: 09.12.2014 - 05:00
Abone Ol google-news

Aleviler, din dersinin zorunlu olmaktan çıkarılması ve bu konuda alınan AİHM kararlarının uygulanmasını beklerken, Milli Eğitim Şûrası’nda alınan din eğitiminin ilkokul 1. sınıftan itibaren başlatılması kararı, Alevi-Bektaşi toplumunda büyük tepki yarattı. Bu kararı protesto etmek için 8 Şubat 2015’te, İstanbul’da büyük bir miting düzenlenecek. Alevi öğrenci ve öğretmenler, 9 Şubat’tan  süreyle okula gitmeyecek.

Alevi-Bektaşi Federasyonu Başkanı Fevzi Gümüş, şûra kararlarını tanımadıklarını belirterek “Bu şûra, AKP’nin son dönemde gündeme getirdiği Alevi açılımlarının ne kadar sahte ve yalan olduğunun belgelenmesidir” dedi.

 

Büyük ‘Alevi Mitingi’

Din dersinin zorunlu olmaktan çıkarılmasını, devletin dinsel alana müdahale etmekten vazgeçmesini talep ettiklerini hatırlatan Gümüş, şöyle devam etti: “Yandaş sendikalarla, sahte şûralarla toplumun daha da dinselleştirilmesi yolunda adım atılmıştır. Zorunlu olmasın, AİHM kararları uygulansın diye beklerken AKP tam tersi bütün okulları imam hatibe çevirdi. Bu şûra, Alevilerin sorunlarının çözülmesi yolunda siyasi irade olmadığının göstergesidir.”

 

Özel okullar ne yapacak?

Özel Okullar Birliği Başkanı Cem Gülan, din eğitiminin ilkokul 1. sınıflarda zorunlu olarak başlatılması durumunda özel okulların da bu karara uymak zorunda olduklarını hatırlatarak “Ancak din dersi soyut kavramlar içerdiği için çok küçük çocuklara verilmesi yerine şu an olduğu gibi başlaması daha yararlı olacaktır” dedi.

CHP Sosyal Politikalardan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Burhan Şenatalar da “Zorunlu din dersinin, temel hak ve özgürlüklerle çeliştiği gayet açıkken, bu dersin ilkokulun birinci sınıfına kadar indirilmesi, gerek laiklik, gerek pedagoji bilimi açısından yanlış ve sakıncalıdır. Bu dersin, dinler hakkında bilgi veren bir ders olduğu iddiası ise tam bir aldatmacadır. Böyle bir ders olsa bile, ilkokul çağındaki öğrencilere verilmesi pedagojik değildir”diye konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler