Altın Portakal kabuk değiştiriyor

“Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali”nin adından Altın Portakal’ın çıkarılarak “Antalya Film Festivali” yapılacağı, filmlerin tıpkı Cannes Film Festivali gibi tek kategoride yarışacağı belirtiliyor.

Yayınlanma: 11.07.2015 - 23:48
Abone Ol google-news

Gezi Direnişi’ni konu alan “Yeryüzü Aşkın Yüzü Oluncaya Dek” filminin sansürlenerek festivalden çıkarılması sonrası geçen yıl sansür tartışmaları odağında yapılan Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde büyük değişikliklere gidileceği konuşuluyor.

Yıllardır “AKP’nin Altın Portakal”ı ve “CHP’nin Altın Portakal”ı olarak her yönetimde kıyaslanan Türkiye’nin en prestijli ve eski film festivali, siyasi çekişmelerin kurbanı mı yapılmak isteniyor? Son olarak festivalin adından “Altın Portakal” ifadesinin çıkarılacağı konuşuluyor. Peki, bu bir başlangıç mı?

Son seçimlerde CHP’li Mustafa Akaydın’dan AKP’li Menderes Türel’e başkanlığın geçmesiyle festivalin ev sahibi Türel olmuştu. Festivali halkın Portakal’ı yapma gayretinde olan CHP’li yönetim ile festivali uluslararası festival yapma amacı taşıyan AKP yönetimi arasında paylaşılamayan bir festival.

 

Sansür uzaklaştırması

“Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali”nin adından Altın Portakal’ın çıkarılarak “Antalya Film Festivali” yapılacağı, ulusal ve uluslararası iki kategoride yarışan filmlerin tıpkı Cannes Film Festivali gibi tek kategoride yarışacağı belirtiliyor.

Geçen yılki festival kulisinde festivalin ev sahibi AKP’li Antalya Belediye Başkanı Menderes Türel’in festivalde değişikliklere gitmek istediği, Türk filmlerinin artık Nuri Bilge Ceylan gibi isimlerle kendini ispatladığını ve uluslararası filmlerle aynı sahada yarışacağı büyük bir festival hayal ettiği konuşuluyordu.

Ayrıca, kulislerde, yeni Antalya Film Festivali’nde belgesel ve kısa filmlere yer verilmeyeceği ana festivalden çıkarılarak ayrı bir festivalde yarıştırılacağı belirtiliyor, bu tutum ise festivalin “sansür tepkileri”ne karşı almak istediği bir tavır olarak yorumlanıyor; çünkü geçen yılki sansür tartışmalarında belgesel ve kısa film kategorisi yarışmacıları festivali boykot etmiş ve yarışmadan çekilmişti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler