Ankara IŞİD karşıtı koalisyona gönülsüz

Türkiye'nin, ABD'nin, IŞİD'e karşı nabız yokladığı gönüllüler koalisyonunda aktif yer almaya sıcak bakmadığı belirtildi.

Yayınlanma: 02.09.2014 - 23:19
Abone Ol google-news

ABD’nin, IŞİD’e karşı arayışa girdiği küresel koalisyon girişimine, Ankara’nın ‘gönülsüz’ olduğu öğrenildi. Türkiye, başta rehine krizi olmak üzere, çoğunluğu bölge dengelerinden kaynaklanan nedenlerle olası bir koalisyonda ‘aktif rol’ üstlenmek istemiyor.

ABD’nin, IŞİD’e karşı eylem planının NATO Zirvesi’nde 4-5 Eylül’de alınacak kararların ardından şekillenmesi beklenirken, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ve Savunma Bakanı Chuck Hagel, bölge ülkelerini dolaşmaya başladı. Hagel de bu çerçevede, NATO Zirvesi’nin hemen ardından Türkiye’ye gelecek ve Washington-Ankara arasındaki gerginlik nedeniyle ertelediği ziyaretini de gerçekleştirecek.

Türk kaynaklar, “Hagel’in ziyareti önceden planlanmıştı. Bu ziyaret doğrudan koalisyon ile ilgili değil, gerçekleşmeyen ziyaretini yapıyor” değerlendirmesini yaparken, ziyaret öncesinde de ABD’den bir talep gelmediğini söyledi. Diplomatik kaynaklar, “ABD’nin müttefiklerinden işbirliği istemesi doğaldır ama bugüne kadar talebin gelmemesini, onların bizim durumumuzu anladığı şeklinde de düşünebiliriz” yorumunu yaptı. Türkiye’nin alacağı pozisyonla ilgili olarak hem bölge ülkesi olmasına ilişkin dengelere hem de IŞİD tarafından 49 Konsolosluk personelinin rehin alınmasına işaret eden yetkili, ABD’nin net tutumunun da bu ay içinde belli olmasını beklendiğini belirtti. NATO Zirvesi’nin yanı sıra ABD, Eylül ayında BM Güvenlik Konseyi Başkanlığı görevini de üstleniyor.

Aynı yetkili, Türkiye’den olası bir talep ‘insani yardım’ın önemli olduğunu vurgularken şu görüşleri paylaştı: “ABD ve diğer ülkelerle biz insani konularda tam bir işbirliği yapıyoruz. Hava sahamız açık, Türkiye üzerinden yardımların gitmesinde sorun yok. Zaten ABD’nin böyle bir koalisyonda Türkiye’ye de ihtiyacı yok. Körfezden istedikleri anda uçaklarını kaldırabiliyorlar, insani konularda ise yardımımızı biliyorlar. Hagel’in ziyaretinde bu konu da gündeme gelebilir ama bizim aktif bir şekilde içinde olacağımızı düşünmem.”

Batılı kaynaklar ise NATO Zirvesi öncesinde IŞİD’e yönelik çıkacak kararla ilgili, “Türkiye IŞİD konusunda endişelerimizi paylaşıyor” değerlendirmesi yaptı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler