Ankara’dan eğit-donatta ‘Esad’ çarkı

Türkiye ile ABD’nin Suriyeli muhaliflerin eğitim için bu ay içinde mutabakat muhtırası imzalaması bekleniyor. Eğitdonat programının hedefini bugüne kadar ‘muhaliflerin Esad’a karşı savaşmaları’ olarak koyan Ankara, bu şarttan vazgeçti. Ankara, ABD’yi ‘hedef’ konusunda ikna edemeyince geri adım attı.

Yayınlanma: 05.01.2015 - 20:34
Abone Ol google-news

Suriyeli muhalifler için eğit-donat programının hedefini ‘Esad’a karşı savaşma’ olarak koyan Ankara, bu şarttan vazgeçti. Ankara, ABD’yi ‘hedef’ konusunda ikna edemeyince geri adım attı. 3 yılda 3 ülkede (Türkiye, Ürdün, Suudi Arabistan) 15 bin isyancının eğitilip silahlandırılacağı programda Suriye muhalefeti için net bir hedef tanımlaması yapılmayacak. Ankara ile Washington’ın eğit-donat için mutabakat muhtırasını bu ay imzalanması bekleniyor. Dışişleri’nden üst düzey bir yetkili, “Eğitilen güçlerin kime karşı savaşacağı konusunda ‘Esad ya da IŞİD’e karşı savaşacak’ gibi net bir ifade yer almayacak. Muhalifler zaten rejime de IŞİD’e de karşı savaşıyor” dedi. Yetkili, Suriye muhalefetinin kuruluş amacının Esad’a karşı savaşmak olduğunu ekledi. ABD ise eğit-donat programına IŞİD’e karşı savaşması şartıyla onay vermişti.

 

100 ABD subayına ev sahipliği

Martta fiilen başlayacak eğit-donat programında yılda 1500-2000 isyancı Türkiye’de eğitilecek. Türk kaynaklara göre “ABD’nin bu süreçten bazı aşırı beklentileri var”. Kırşehir-Hirfanlı’da verilecek eğitim için yaklaşık 100 ABD subayı gelecek. Yetkili, “Türkiye’de kaldıkları sürece askerlerin tabi olacağı hukuki çerçeveye ilişkin ABD ile daha önceden bir hukuki altyapımız var. Ama mutabakat muhtırasında bu hususlar da yer alacak. Zaten kabul edilen tezkere ABD askerlerini de tereddütsüz kapsıyor” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler