AP üyesi Pittella: Türkiye tarafını seçmeli

AKP’nin IŞİD politikasının Avrupa’da rahatsızlık yarattığına işaret eden AP Sosyalistler ve Demokratlar Grubu Başkanı Pittella,“Türkiye IŞİD konusundaki pozisyonunu net bir şekilde ifade etmeli, hangi tarafta olduğunu göstermeli” ifadesini kullandı.

Yayınlanma: 30.10.2014 - 23:17
Abone Ol google-news

Avrupa Parlamentosu (AP) Sosyalistler ve Demokratlar Grubu Başkanı Gianni Pittella, Türkiye temaslarına AB üyeliği sürecinde Ankara’nın söz verdiği reformları bir an önce hayata geçirmesinin yanı sıra AKP hükümetinin Suriye politikasına yönelik Avrupa’nın kaygıları olduğu mesajlarıyla başladı. İtalyan parlamenter Pittella, İstanbul ayağıyla başlattığı temasları çerçevesinde dün sivil toplum örgütleri, iş dünyası ve basından temsilcilerle ayrı ayrı görüşmelerde bulundu. Programında başkanı olduğu grubun kardeş partisi CHP’nin genel başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’la görüşmesinin yanı sıra bugün AB Bakanı Volkan Bozkır ile buluşma da yer alan Pittella, AKP’nin cihatçı örgüt IŞİD’e yönelik politikasının Avrupa’da rahatsızlık yarattığına işaret etti. Türkiye’nin Suriyeli sığınmacılara kapılarını açarak insani destek vermesinden duydukları memnuniyeti dile getirirken diğer yandan da IŞİD’le mücadelede Ankara’nın etkin bir tavır sergilemediği yönündeki Batı’dan yükselen eleştirilere katıldı. Pittela, “Türkiye IŞİD konusundaki pozisyonunu net bir şekilde ifade etmeli, hangi tarafta olduğunu göstermeli” ifadesini kullandı.

Türkiye’nin askeri olmak üzere her alanda IŞİD’le mücadeleye dahil olması, koalisyona aktif katılması gerektiğini söylerken cihatçı yapılanmanın gerek bölge gerekse Batı için tehdit yarattığını kaydetti. IŞİD saldırısı altındaki Kobani’nin sembolik açıdan cihatçılarla mücadelede önemine değinen Pittella, Kürtlerle sorunun Türkiye topraklarına yönelik yansımalarına ilişkin olarak ise çözüm sürecinin sürmesi gerektiği mesajı verdi. Cumhuriyet’e konuşan Pittella, Türkiye’nin AB üyeliğine desteğine değinirken Ankara’nın bir an önce demokratikleşme yönünde aldığı reform kararlarını gerçek hayata uygulamasını beklediklerini, bunu Ankara’daki temaslarında dile getireceğini vurguladı. “Yardım etmemiz için bize yardımcı olun” mesajını aktaracağını da ekledi. Pittella, kişisel olarak parlamenter sistemden yana olduğunu, Türkiye’de son yıllardabaşkanlık sistemine geçiş çabalarını gördüğüne atıfta bulundu. Başkanlık sisteminin otokratikleşme tehdidi içerdiğini, insan hakları, bireysel özgürlük, ifade, din, basın özgürlüğü, yargıbağımsızlığı, azınlık hakları gibi konularda demokratik işleyiş açısından sorun yaratabileceğine değinen Pittella şöyle devam etti: “Türkiye şu anda ortada. Ya doğru yolu seçecek, demokratik reform sürecini ilerletecek ya da yanlış yola sapacak... AB kriterlerinde yönetim sistemine ilişkin bir zorunluluk yok, ülkeler istediği sistemi demokrasi perspektifinde benimseyebilir, tabii burada kontrol ve denge mekanizması önemli. Umarım Türkiye’nin yönelimi AB’den yana olur. AB’nin parçası olmasını istiyoruz ama karar Türkiye’nin.” Bu arada Ermenek’te
yaşanan maden faciasından duyduğu üzüntüyü dile getiren Pittella, bunun Soma felaketinin ardından geldiğine dikkat çekerek Türkiye’nin ödevlerinden birinin de iş güvenliği konusunda olduğuna işaret etti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler