Ariel Şaron hayatını kaybetti

İsrail'in uzun yıllardır bitkisel hayatta yaşayan eski başbakanı Ariel Şaron hayatını kaybetti.

Yayınlanma: 11.01.2014 - 14:58
Abone Ol google-news
Organ yetmezliği nedeniyle başkent Tel Aviv yakınlarındaki Şeba hastanesine kaldırılan Şaron'un durumu son zamanlarda giderek ağırlaşmıştı.  85 yaşındaki Şaron, 2006'da geçirdiği beyin kanaması ardından, o günden bugüne bitkisel hayat sürüyordu.

Doktorlar daha önceki açıklamalarında Şaron'un sağlık durumunun giderek kötüleştiğini ve yaşamsal tehlike gösterdiğini söylemişti. 

2001-2006 yılları arasında başbakanlık yapan Şaron, siyasi liderliğinin yanı sıra İsrailliler tarafından büyük bir askeri lider olarak da görülüyordu. 
Ancak 1982'de Beyrut'ta İsrail denetimindeki Sabra ve Şatilla kamplarındaki Filistinli mültecilere karşı düzenlenen katliamlardan sorumlu tutulan Şaron Filistinlilerin nefretini kazanmıştı.

Başbakanlığı döneminde Filistinlilere ait topraklar üzerinde Yahudi yerleşimlerin inşasını hızlandırmış ve Filistinlilerin geçişini önlemek için Batı Şeria'da tartışmalı bir duvar inşa ettirmişti. 
Ancak 2005'te, İsrail içindeki muhalefete rağmen, İsrail askerlerinin ve yerleşimcilerin Gazze Şeridi'nden çekilmesi kararını da Şaron almıştı.
 
 
 
Ariel Şaron kimdir?

Eski İsrail Başbakanı ve ana muhalefet partisi Kadima'nın kurucusu Ariel Şaron, 14 yaşında İsrail ordusuna katıldı. Tel Aviv Üniversitesi'nde hukuk öğrenimi gören Şaron, 1967'deki "6 Gün Savaşı"nda görev aldı ve 1972'de ordudan ayrıldı. Şaron, 6 Ekim 1973'te Yahudilerin dini bayramı 'Yom Kippur'a denk geldiği için bu şekilde anılan savaşta, Mısır'ın tüm Sina Yarımadası'nı alması üzerine tekrar orduya çağrıldı.

İsrail Parlamentosu'na (Knesset) 1973 yılında giren Ariel Şaron, 1982 yılında savunma bakanı oldu. Şaron, İsrail ordusuna, Lübnan'da bulunan Filistin mülteci kampları Sabra ve Şatilla'ya saldırma emri verdi. Bu olayda 3 bin 500'den fazla Filistinlinin hayatını kaybettiği, bin 800 Filistinlinin kayıp olduğu açıklandı. Tarihe "Sabra ve Şatilla Katliamı" olarak geçen saldırıyı araştırmak için 1973'te İsrail hükümeti tarafından kurulan Kahan Komisyonu'nda suçlu bulunan Şaron, yargılama sonucu bakanlık görevinden alındı. 1990-92 yılları arasında yerleşim bakanlığı yapan Şaron, bu süreçte 1967 savaşında İsrail'in işgal ettiği Batı Şeria ve Gazze'yi yerleşime açtı.

1998 yılında Dışişleri Bakanı olan olan Şaron, 1999'da Likud Partisi'nin lideri oldu. Şaron'un 2000 yılında polis korumasıyla Mesci-i Aksa'ya girmesi, 2. İntifada'nın başlamasına neden oldu.

2001-2006 yıllarında İsrail Başbakanı olan Ariel Şaron, 2005'de Likud Partisi'nden ayrılarak Kadima Partisi'ni kurdu. Ariel Şaron, 2006'da beyin kanaması geçirdikten sonra kaldırıldığı hastanede 8 yıl bitkisel hayatta kaldı.

Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon