Artık birlikte uyuyorlar

Bindikleri botun batması sonucu ölen 12 kişiden Kobaneli Aylan, ağabeyi Galip ve annesi Rihan ile yan yana toprağa verildi. Törene Enver Müslim, HDP ve CHP’li vekiller katıldı.

Yayınlanma: 05.09.2015 - 07:07
Abone Ol google-news

Muğla’nın Bodrum ilçesinden çıkılan umut yolculuğunda yaşamını yitiren 12 kişiden Kobanili anne Rihan Kurdi (27) oğulları 2 yaşındaki Aylan Kurdi ve 3 yaşındaki Galip Kurdi’nin cenazeleri önceki gece THY’na ait bir uçakla İstanbul’a getirildi. Baba Abdullah Kurdi, VIP Salonu’ndan çıkışta yaptığı açıklamada, “Kendim için bu dünyalık bir isteğim bir talebim yok. İsterim ki artık çocukları olmayan bir baba olarak herhangi bir şey istemem. Sadece isterim ki Suriye’de yaşanan acının yaşanan dramın bir an önce bitmesidir. Suriye’ye huzur ve barışın gelmesini isterim” dedi. Cenazeler dün sabah saatlerinde uçakla Şanlıurfa’ya gönderildi. GAP Havaalanı’nda anne ve 2 çocuğunun cenazeleri 2 ayrı cenaze aracına konuldu.

Cenazeye HDP Milletvekilleri İbrahim Ayhan, Leyla Güven, Dilek Öcalan, CHP Milletvekilleri Aylin Nazlıaka ve Sezgin Tanrıkulu ile AKP Milletvekili Mazhar Bağlı ve Suruç Belediye Eşbaşkanı Orhan Şansal da eşlik etti. Cenazelerin son yolculuğuna götürülüşü sırasında polis ekipleri de zırhlı araçla konvoya eşlik etti. Kurdi ailesinin cenazeleri, alternatif yollardan Mürşitpınar Sınır Kapısı’na götürüldü.

Basına sınırlama

Admenek köyü girişinde olağanüstü önlem alan askerler araçların geçişine izin vermedi. İHD, DBP, HDP ve sivil toplum örgütü temsilcilerinin geçişine izin verilmezken, temsilciler uygulamaya tepki gösterdi. Basın mensuplarının da geçişine izin vermeyen yetkililer, tek tek kimlik kontrolünün ardından yol kenarında görüntü alınmasına izin verdi. Sınır kapısına sadece AA, TRT ve TRT Kurdi muhabirlerinin geçişine izin verildi. Cenazeler Mürşitpınar Sınır Kapısı’ndan Kobane’ye götürüldü.

‘AKP şov yapıyor’

İHD Şanlıurfa Şube Başkanı Atilla Yazar, “AKP, Kobane’de bulunan onca cenazenin geçişine izin vermezken, seçim yaklaştığı için bu cenaze üzerinden gövde gösterisi yapıyor. ‘Ben sahipleniyorum’ gibi bir izlenim veriyorlar. Eğer gerçekten samimiyse ve sahip çıkacaksa kendi ülkelerinin vatandaşı olan cenazelerin buraya geçişine izin verirler” dedi. DBP Suruç İlçe Eşbaşkanı Rojda Binici de “İnsanların ölümü üzerinden siyaset yaparak ölümleri kullanıyorlar. Burada kitlesel bir açıklama yapalım, cenazeye eşlik edelim istedik izin vermediler. Ama kendi şovlarını yapıyorlar. Kobaneliler için hiçbir şey yapmayanlar bugün gelmiş şov yapıyor” dedi.

Rihan Kurdi ile çocukları Aylan ve Galip’in cenazeleri Kobane Kantonu Eş Başkanı Enver Müslim ve kanton yöneticileri tarafından karşılandı. Anne ve 2 çocuğu Kobane mezarlığında yan yana toprağa verildi. Törene CHP ve HDP milletvekilleri de katıldı. Eşi ve 2 çocuğunu kaybeden Zahim Kurdi’yi yakınları teselli etmeye çalıştı.

Hükümet yaşamı gözetmeli

CHP’li Sezgin Tanrıkulu, Suriyeli sığınmacıların ülkenin bir parçası haline geldiğini, hükümetin bu insanların çıkarlarını ve yaşamını gözetmesi gerektiğini söyledi. CHP’li Aylin Nazlıaka ise herkesin kendi topraklarında eşit, özgür yaşayabileceği bir dünya kurulması için barışın tesis edilmesini istedi. HDP’li Leyla Güven, “Türk devletinin IŞİD’e desteği artık su yüzüne çıktığı için, cenazelerimiz üzerinden kendilerini aklamaya çalışıyorlar” diye konuştu. HDP’li İbrahim Ayhan ise “Tüm ölümlerin sebebi bu savaşçı zihniyettir. DAİŞ denen bela Türkiye’de AKP zihniyeti ile kendini dışa vurmuştur” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler