Artık resmen Amedspor

Türkiye 2. Ligi’nin yeni bir takımı var: Amedspor. Aslında takım eski de adı yeni. Diyarbakır Büyükşehir Belediyespor’un adı TFF’nin kabul ettiği başvuruyla Amedspor’a dönüştü. Diyarbakır’a farklı bir kulüp modeli getirmeye çalışan Amedspor’u inceledik, isim değişikliğiyle ilgili ilk tepkileri öğrendik.

Yayınlanma: 23.08.2015 - 15:26
Abone Ol google-news

Diyarbakır’ın futbolla ilişkisi hep inişli çıkışlı oldu. 1920’lerden itibaren amatör olarak başlasa da şehir ilk profesyonel takımına ise 1968’de Diyarbakırspor’un kurulmasıyla kavuşmuştu. Diyarbakırspor ilk kez 1977’de Türkiye 

1. Ligi’ne yükseldi, hatta ikinci sezonunda ligi beşinci sırada bitirmeyi de başardı. Ama sonraki sezon küme düştüler. Bundan sonra birkaç kez 1. Lig'de oynamalarına rağmen hiçbirinde uzun süre kalamadılar.

Diyarbakırspor: Düğünde Kalabalık, Taziyede Yalnız kitabının yazarı gazeteci Faruk Arhan’a göre özellikle 1980’lerin sonundan itibaren devlet takıma elini attı. “Siyasi amaçlar için desteklendi Diyarbakırspor, 1. Lig’de kalabilmeleri için her şey yapıldı. Şaibeli maçlar da oynandı. Ne zaman ki çözüm süreci başladı, Diyarbakırspor unutuldu.” 

Gerçekten de Diyarbakırspor 2010’da 1. Lig'den düştükten sonra tam anlamıyla baş aşağı gitti. Dört sezonda dört kez küme düşerek kendilerini bölgesel amatör ligde buldular. Şimdi Diyarbekirspor ismiyle 3. Lig'de yeniden çıkış yapmaya çalışıyor yeşil-kırmızılı kulüp.

 

TFF’YE İKİ KEZ BAŞVURU YAPTILAR

Ancak Diyarbakır’da futbol bitmedi elbette. Şimdi Diyarbakırspor’un eski yerini Amedspor almak üzere. Evet 1990’da kurulan Diyarbakır Büyükşehir Belediyespor bir süredir kulüp adını Amedspor’a dönüştürmek için uğraşıyordu. Önceki başkan İhsan Avcı döneminde başlayan bu çaba, şimdiki başkan Ali Karakaş döneminde sonuca ulaştı. 15 Ağustos’ta da Türkiye Futbol Federasyonu kulübün yeni ismini Amed Spor Faaliyetleri Kulübü olarak tescil etti. Kulüp asbaşkanı Nurullah Edemen müjdeyi şöyle verdi: "TFF tarafından gelen uyarıları dikkate alarak yeni girişimler başlatıp, kulüp olarak Amed Sportif Faaliyetler Kulübü'nü TFF'ye önerdik. TFF de bu ismi değerlendirdi ve kabul etti. Yeni sezonda Amed Sportif Faaliyetler Kulübü olarak liglerde mücadele edeceğiz."

Bu sürecin bizzat içinde yer alan yönetim kurulu üyesi ve basın sözcüsü Avukat Soran Haldi Mızrak ikinci başvurularının kabul edildiğini söylüyor: “TFF bu yılın başındaki ilk başvurumuzu benzer isimli bir amatör kulüp daha bulunduğu gerekçesiyle reddetmişti. Sonunda onlar da isim değiştirdi, biz de olağanüstü kongreye gidip isim değişikliği yaptık ve sonuca ulaştık.” 

 

DEPLASMANLARDA PROTESTO OLUR MU?

Amedspor yeni sezonda maçlarını geçen sezonki gibi 5 bin kişilik Seyrantepe Stadyumu’nda oynayacak. Bir yandan Diyarbakır’daki yeni şehir stadyumunun inşaatı sürüyor ve tamamlanması da muhtemelen iki yılı bulacak. Buna karşılık Amedspor için sezonun büyük bölümü yollarda geçecek. Gruplarında beş İstanbul, üç Ankara ve üç de Ege bölgesi takımı var. Acaba bu deplasmanlarda takımın kimliğine yönelik protestolarla karşılaşacaklar mı? Mızrak’a göre bu durumla hâlâ karşılaşıyorlar: “Geçen sezon bazı deplasmanlarda takımın başına geldi bu durum. Hatta bir deplasmanda faşizan sloganlarla oyuncularımıza saldırıldı. Buna dair devam eden davalar da var. Takımın ismi Amed olunca tepki gelecek mi bilmiyoruz. Eğer bir toplum kendi diliyle ve kendi ismiyle var olmak istiyorsa buna da saygı gösterilmeli. Ancak İstanbul, Ankara ve İzmir gibi metropollerde seyirci desteği bulacağımızı tahmin ediyorum.” 

 

Neden isim değiştirdik?

Bu, değişikliğin hukuki kısmıydı ama bir de sosyal kısmı var. Bunun sebeplerini yönetim kurulu üyesi ve basın sözcüsü Avukat Soran Haldi Mızrak anlattı.

 

Bir amacımız şehrin antik dönemden beri adı olan Amida’yı vurgulamak. Burada sadece politik değil tarihi bir vurgu var. İkincisi de şehrin kendi takımının ortaya çıkarılması. Çünkü Diyarbakırspor devlet tarafından gözetilen, yönetim kurulu üyeleri buradaki memurlardan oluşan bir kulüptü. Bölgede ve şehirde böyle bir algının olduğunu söylemek lazım. Şimdi biz bunu yıkmak istiyoruz. Son olarak da artık belediyeyle ilgisi bulunmayan bir yapıya sahibiz. Yönetim kurulunda Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nden kimse bulunmuyor. Zaten bizde İstanbul kulüpleri gibi bir yapı da yok. Kararlar bütün yönetimin bir araya gelmesiyle alınır. Tek adam yönetimini benimsemiyoruz. Amedspor bir halk girişimi. Büyük ilgi görüyoruz. Belediye takımları tüm Türkiye’de genelde kitlesiz takımlardır. Pek seyircileri olmaz. Ama bizim isim değişikliğiyle beraber ilk günden itibaren şehirde bir sahiplenme oldu. Kulübe gelen bağışlar, sokakta satılan formalar bunun göstergesi. Ayrıca yüzlerce üyesiyle Amedspor için çalışan Barikat taraftar grubunun da çabalarını görüyoruz.

 

MÜCADELE EDEN GENÇ BİR EKİP

 

Gelelim saha içine. Amedspor’un başında bu sezon Sertaç Küçükbayrak (41) var. Küçükbayrak Siverekli ve profesyonel futbolculuk kariyerinin bir bölümünü de Diyarbakırspor’da geçirmiş. Şehri ve oradaki futbol ortamını tanıyan bir isim. 2010-11 sezonunda birkaç hafta Diyarbakır Büyükşehir Belediyespor’u çalıştırmış. Temmuz ayında sözleşme imzalayan Küçükbayrak yeni sezonu şöyle anlatıyor: “Yeni baştan bir yapılanmaya gidiyoruz. Mücadele eden genç bir takım oluşturmaya çalışıyoruz. İzmit yakınlarındaki Kartepe’yi çalışma koşullarının uygunluğundan dolayı kamp yeri olarak tercih ettik. Burada sahalar çok iyi. Üstelik hazırlık maçı yapacak rakipler de bulduk. Burada dört maçtan üçünü kazandık ve eksiklerimizi gördük. 4-5 transfer daha istiyoruz. Geçen sezon takıma yoğun bir ilgi vardı şehirde. Bu sezon artmasını bekliyoruz.”

İsmi değişmiş olabilir ama Amedspor’un kadrosu geçen sezondan çok farklı değil. Örneğin geçen sezon İstanbul’da 2-0 kazandıkları Türkiye Kupası grup maçında Galatasaray’a golleri atan Yusuf Yağmur ve Ercan Çapar ile aynı maçta kaleyi koruyan Serkan İpek gibi oyuncular yine kadroda. Bunların üzerine dört yeni transfer yapılmış: Tekin Adar, Abdullah Çoban, Volkan Dikmen ve de geçen sezon Gençlerbirliği’nde oynayıp olaylı bir şekilde Türkiye’den ayrılan Deniz Naki. Bunun yanı sıra genç takımdan da beş oyuncuyu 

A takıma yükselttiler.

 

TARAFTAR GRUBU BARİKAT 

Amedspor’un bir de geçen yıl kurulan taraftar grubu var: Barikat. İstanbul’daki altı kurucudan Bilal Akkalu (28) bu sezon taraftarları örgütlemek için İstanbul’a gelmiş: “Amedspor bizim için yıllardır süren bir özlemdi. Kürtçe isim burada halkın hedeflerinden biriydi. Diyarbakır hep iktidara yakın duran bir takımdı. Amedspor’un ise misyonu belli, yurtsever halkın takımı. Barikat’ın merkezi İstanbul. Geçen sezon birçok deplasmana İstanbul’dan gittik. Ve birçok şehirde çok kötü muameleyle karşılaştık. Adeta bir milli maç havası vardı gittiğimiz şehirlerde. Bu olaylardan sonra hiç de sakin bir sezon olacağını sanmıyorum. Biz 200-300 kişiyle Amedspor tribünlerinden yer alıp holiganizme, cinsiyet ayrımcılığına, şiddete, küfre karşı mücadele etmek, bu yönde eğitimler vermek istiyoruz.”

300’DEN FAZLA SPORCU

Amedspor bünyesinde futbolun yanı sıra atletizm, briç, masa tenisi, satranç, tekerlekli sandalye basketbol, tekvando ve voleybol dalları da faal. Bazı dalları Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Spor İşleri Dairesi’ne devretmelerine karşın 300’den fazla sporcuları mevcut. Bu sporcuların büyük bölümü Diyarbakırlı gençlerden oluşuyor. Yakın şehirlerden gelen sporcular da var.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler