Atalara ağıt

James Cameron’ın büyük bir sinema olayı olarak nitelediği, Peter Jackson’ın kesinlikle görülmesi gereken bir film dediği epik aksiyon Dead Lands (Savaşçı) gösterime girdi.

Yayınlanma: 30.05.2015 - 19:28
Abone Ol google-news

Avrupalı sömürgeciler gelmeden uzun zaman önce toprakları kanlı, büyük bir savaşa sahne olan Maori kabileleri barış içinde yaşamaktadır. Soylu atalarının öcünü almaya yemin eden Wirepa (Te Kohe Tuhaka) öteki kabilenin şefi Tane’yi (George Henare) tehdit eder. Yeniden savaş çıkmasın diye Tane, 16 yaşındaki oğlu Hongi’yi (James Rolleston) feda etmeyi bile göze alır.

Wirepa yine de gece baskın yapıp Tane ve kabilesini katleder. Bu korkunç katliamdan bir tek Hongi kurtulur. Öç alma umudunu yitirmeyen Hongi, ölü ruhların gazabını çekme riskine karşın Ölü Topraklar’a gelir. Buradaki korkusuz, yamyam Savaşçı’dan (Lawrence Makoare) yardım ister.

Hongi’nin cesaretinden etkilenen Savaşçı ona dövüşmeyi de, öldürmeyi de öğretir. Her ikisi de halklarından kalan son bireylerdir. İki adam birlikte bir kimlik arayışına, yazgı yolculuğuna çıkarlar.

Toa Fraser, fantastik My Talks with Dean Spanley (2008), dans filmi Giselle’den(2013) sonra değişik bir türe yönelerek epik aksiyon Dead Lands’i (Savaşçı/2014) çekti. 9 Pasifik dili konuşan, 3 kez dünya turu yapan denizci dedesinden dinlediği folklorik, mitolojik öykülerle büyüyen Toa adının anlamını merak eder. Fijili babasının verdiği Toa adı Maori dilinde savaşçı demektir. Russell Crowe gibi Auckland’ın varoşlarında yetişen Toa ergenliğinde sokak dövüşlerine girdi: “Dövüş, kültürümüzün bir parçası. Kültürümüzü fiziksel olarak dışa vuruyoruz, böylece kendimizi ifade ediyoruz” diyen Fraser, bir buçuk yıl önce Londra’da Shakespeare’in Troilus ve Cressida’sını Maori dilinde izleyince çok etkilenir. Savaşçı’nın kadrosunu tiyatro kökenli bu aktörlerden kurar.

Yönetmen, Komando, Predator, Terminator 2, Kutsal Hazine Avcıları tarzında bir aksiyon gerçekleştirir. Küçük bir bütçeyle, dar bir zamanda yaptığı Savaşçı’da karakterler bedenleriyle öykülerini anlatırlar. Rakiple dövüş önce savaşçıların yüzlerinde, bedenlerinde yansıtılır. Bu salt bir dövüş değil, teatral bir dışavurum, büyüleyici bir danstır. Dili çıkarıp düşmana sallamak en az dövüş kadar önemlidir. ‘Mau rakau’ adlı Maori dövüş sanatı ‘patu’ adlı testere dişli palalarla yapılır, savaşçıların giysileri özel bir güzelliktedir. Dövüş stilleriyse baleyi andırır.

Doğuştan savaşçı kültürüyle büyüyen Maori’lerin ilkelliği yaşamın içinden doğal bir kesit gibidir. Orda ölüm, yaşam kadar doğaldır. Hongi, döngüyü değiştirip Wirepa’nın canını bağışlar. James Cameron’ın büyük bir sinema olayı olarak nitelediği, Peter Jackson’ın kesinlikle görülmesi gereken bir film dediği, derin, yoğun, sert, savaş karşıtı Dead Lands (Savaşçı) cesaret, öç, onur, umut, yazgı, yaşamı arayış temalarını yetkin bir vurguyla betimliyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler