Ateşkese uzaktan katılım

Hamas ve İsrail arasında 7 Temmuz’dan bu yana devam eden çatışmada, Mısır’ın planına geri dönüldü. 15 Temmuz’da Kahire’de yapılacak görüşmeleri bozan Türkiye ve Katar bu defa görüşme sürecinde yer almadı. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, bunun üzerine Hamas Lideri Halid Meşal’den ve Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas’tan ancak telefonla bilgi aldı.

Yayınlanma: 05.08.2014 - 20:41
Abone Ol google-news

İsrail ve Hamas arasında bir aya yakın süredir bozulan ateşkes için Kahire Planı’na geri dönülürken, Türkiye masada yer almadı. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ise görüşme süreciyle ilgili bilgiyi Hamas lideri Halid Meşal’den ve Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas’tan aldı.

7 Temmuz’dan bu yana devam eden çatışmalarda 72 saatlik ateşkes için taraflar Kahire’de buluştu. Filistinli tüm gruplar ile İsrail’in yer aldığı masada, 2012’dekinin tersine Türkiye ve Katar yer almadı. Mısır’ın 15 Temmuz’da tarafları Kahire’de buluşturma planı ise 20 gün sonra gerçekleşmiş oldu. Hem İsrail, hem de Mısır, Türkiye ve Katar’ı bu süreci bozmakla suçlamıştı. İsrail Dışişleri BakanıAvigdor Lieberman’nın ardından Mısır Dışişleri Bakanı Sameh Shukri, Türkiye ve Katar’ın girişimlerinin ardından Hamas’ın son anda Kahire’ye katılmaktan vazgeçtiğini açıklamış, “komplo kurarak baltalamaya çalışıyorlar” suzlamasında bulunmutu. Mısır’ın planı, ilk etapta önkoşulsuz ateşkes sağlanmasını, ardından da Refah kapısından geçişlerle, hapisteki Filistinliler ve kamu görevlilerinin maaşlarının ödenmesini öngörüyordu. Bu defa görüşmelerde Hamas’ın kalıcı ateşkes koşullarını da masaya getirmesi bekleniyor.

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Hamas lideri Meşal’la telefonla görüşerek süreci değerlendirirken, diplomatik kaynaklar da Türkiye’nin Kahire’ye davet edilmediğini doğruladı ve “Mısır’da Türk yetkili yok ama sürecin içindeyiz. Filistin tarafı ile sürekli temas halindeyiz. Bakan Meşal ve Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas ile sürekli görüşüyor” bilgisini verdi.

Dışişleri Bakanlığı ise 72 saatlik ateşkes ile ilgili yazılı açıklama yaptı. İsrail’e operasyonları durdurma, hem Hamas hem de İsrail’e ‘ateşkesi bozmayın’ çağrısı yapan Dışişleri açıklamasında şöyle denildi:

İsrail’i Gazze’ye yönelik operasyonlarını tümüyle durdurmaya ve tarafları bu süreçte ateşkesi bozacak tahrik edici adımlardan kaçınmaya çağırıyoruz. Bu kritik süreçte hakim kılınacak sükunetin Gazze’de sürdürülebilir bir ateşkesin tesisine yönelik kapsamlı müzakereler için gerekli zemini oluşturmasını diliyoruz. Bölgede sürdürülebilir bir ateşkesin, Gazze'ye yönelik kısıtlamaların kaldırılmasıyla mümkün olabileceğinin artık idrakına varılması gerekmektedir. Ülkemiz, sürdürülebilir bir ateşkesin temini için uluslararası ortaklarıyla yakın işbirliği ve eşgüdüm halinde çalışmaya devam edecektir.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler