Avrupa'nın derdi Esad'la konuşmak

Avrupa ülkeleri Şam yönetimiyle “iletişim kurma zamanının geldiğini” fısıldıyor.

Yayınlanma: 20.02.2015 - 11:29
Abone Ol google-news

BM’nin Suriye özel temsilcisi Stafan de Mistura, Suriye hükümeti onaylı Halep ateşkes anlaşmasını Güvenlik Konseyi’ne “Esad, çözümün parçası, Suriye’deki kurumların temsilcisi” değerlendirmesi eşliğinde taşımışken, Avrupa ülkeleri Şam yönetimiyle “iletişim kurma zamanının geldiğini” fısıldıyor.

Reuters’e konuşan bir AB diplomatı, “İç toplantılarda Suriye hükümetiyle konuşulması ve başkent Şam’da diplomatik varlık göstermek gerektiğinin” giderek daha fazla dile getirildiğini kaydetti.

Londra ve Paris, Esad’ın “meşruiyetini yitirdiği” gerekçesiye karşı çıksa da Avrupalı diplomata göre, İsveç, Danimarka, Romanya, Bulgaristan, Avusturya ve İspanya gibi ülkeler ile elçisini geri çekmemiş olan Çek Cumhuriyeti bu yönde çağrılarda bulunuyor. AB üyesi olmayan Norveç ve İsviçre de bu görüşü destekliyor.

AB’den bir diplomat, Britanya ve Fransa’nın Esad’ın gidişi önkoşulunu anımsatıp, “İskambil kâğıdı gibi çökmesini bekledik fakat sorun şu ki 4 yıldır bekliyoruz ve olmuyor” dedi. Bir başka diplomat, “Bazı ülkeler şöyle diyor: Beşar bir hakikat, Avrupa’ya tehditler varken hesaba katmak zorundayız” vurgusu yaptı.

Danimarka Dışişleri Bakanı Martin Lidegaard, “AB’nin BM arabulucusu De Mistura ve etkili ateşkes çabalarını desteklemesi önemli. Bağlantılı olarak iktidarın temsilcileri onlar olduğundan Şam rejimiyle konuşmaktan kaçınamayız” dedi. Bir Fransız diplomat Paris’te bile elçiliğin kapatılmasının “hata olduğunun” konuşulduğunu aktarırken bazı AB diplomatlarının Şam’a gidip ilişki arayışına başladığını kaydetti.

 

1200 kişiye eğitim

Öte yandan Pentagon Türkiye ve bölge ülkeleriyle “ılımlı muhaliflerin” eğit-donat programında uzlaşılması sonrası eğitim için potansiyel olarak 1200 kişinin saptandığını duyurdu. ABD’li yetkililer askeri eğitim programının açık hedefinin IŞİD olduğunu vurguladı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler