Ayılara koruma kalkanı

Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından 'Av Turizmi' adı altında ayı başına 10 bin liradan onbeş ayının öldürülme izni yargıya taşındı.

Yayınlanma: 07.09.2015 - 10:42
Abone Ol google-news

Ankara İdare Mahkemesi'ne iptal davası açan Av. Senih Özay “ Dünyadaki hayvan ticaretinden etkilenerek Türkiye’deki yaban keçisi, geyikler ve 15 ayının avlanması için her bir ayı için 10 bin lira istenmesine müdahale etmemiz gerekti.Bizde bu karara karşı çıkarak işlemin hukuka aykırılığı, hayvan haklarına ve uluslar arası sözleşmesine aykırılığı nedeniyle dava açtık. Çünkü bakanlığın bu kararı Bern Sözleşmesi 'ne hayvan haklarına, UNESCO beyannamesi'ne aykırıdır” dedi.

İç hukuk yolundan olumlu karar alınmaması durumunda Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuru yapacaklarını ve 'doğrudan doğruya koşulları var' gerekçesine dayandırdıklarını belirtti. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne sözleşme ihlali, 2-8-6 madde ihlali gerekçeli dava açılacakları vurgulayan Özay, Devlet Denetleme Kurulu'nun Anayasa'nın 108. maddesi üzerinden çalıştırılma başvurusu yapılacağını da açıklayarak şöyle devam etti: “Devletlerden devletlere davaların açıldığını çok iyi bildiğimiz Lahey Adalet Divanı’nda yeni kurulan ve daha önce bizzat yılanların, horozların avukatı olarak bulaştığım ve şimdi yeni açılan Hayvan Hakları Mahkemesi’ne konuyu taşıyarak, uluslar arası sözleşmeler üzerinden yabancı uyruklu avukatlarla işbirliği içinde bu dava sürdürülecektir.”

 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler