Bağdadi 'öldü' iddiası

ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerinin hava saldırılarında El Kaide lideri Usame Bin Ladin'in "hakiki mirasçısı" olarak görülen Irak Şam İslam Devleti'nin (IŞİD) lideri Ebu Bekir el Bağdadi'yi öldürmüş yahut ağır yaralanmış olabileceği iddia edildi. IŞİD'le bağlantılı twitter hesapları ise olayı yalanlayıp Bağdadi'nin yaşadığını ve durumunun iyi olduğunu duyurdu.

Yayınlanma: 09.11.2014 - 09:36
Abone Ol google-news

Suudilerin El Hadath ve El Arabiya televizyonları, aşiret kaynaklarına dayanarak ABD hava saldırısının Suriye sınırı yakınındaki El Kaim'de toplanmak üzere giden IŞİD liderlerini hedef aldığını duyurdu. El Hadath, Bağdadi'nin da burada bulunduğunu, saldırıda ya öldüğü yahut da ağır yaralanmış olabileceğini öne sürdü. Iraklı haber kaynakları IŞİD üyelerinin el Kaim'e giden yolları kestikleri ve yaralılarını hastaneye taşıdıklarını aktarırken, Musul'daki morg yetkilisi 50 IŞİD militanının cesedinin hava saldırılarından sonra kendilerine getirildiği bilgisini verdi. El Arabiya iki görgü tanığının El Kaim yakınındaki bir evin vurulduğunu aktarırken, El Enbar bölgesel konseyinden Mahmut Halaf da bu saldırıyı doğruladı. 
 
Amerikan ordusu ise Musul yakınlarında IŞİD'in lider kademesini taşıdığına inanılan 10 silahlı aracın bulunduğu bir konvoy ile el Kaim'de iki kontrol noktasının vurulduğunu duyurdu. ABD Merkez Komutanlığı (CENTCOM) sözcüsü Patrick Ryder, Bağdadi'nin öldürülenler arasında bulunup bulunmadığını doğrulayamayacaklarını söyledi. Britanya Genelkurmay Başkanı General Nicholas Houghton da BBC'ye "Bağdadi'nin öldürülüp öldürülmediğini kesin olarak doğrulayamam" diyerek bunun birkaç gün alacağını ekledi. Iraklı askeri ve istihbarat kaynakları da el Bağdadi'nin ölüp ölmediğini araştırıyor. Üst düzey bir Iraklı istihbarat yetkilisi "Şu ana kadar güvenilir bir enformasyon bulunmuyor. Gelen enformasyon gayrıresmi kaynaklardan ve doğrulanmış değil ve bu konuda çalışıyoruz" dedi. Eylül ayındaki bir saldırıda da öldüğü öne sürüen El Bağdadi'nin başına 10 milyon dolar ödül konulmuş durumda. 
 
Öte yandan Amerikan ordusu Irak'a 1500 ek asker gönderme planlarını açıklamışken, Irak ordusu da hazirandan bu yana IŞİD kuşatması altında bulunan ülkenin en büyük rafinerisi Baiji'yi kurtarmak için harekete geçti. Irak birliklerinin Baiji kentine girdikleri ve yoğun çatışmalar yaşandığı belirtiliyor.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler