Bakan Koca: Türkiye, hava ambulans sisteminde son derece ilerde

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “Türkiye, kendi vatandaşlarına hiçbir ücret almadan hava ambulansı hizmeti sunan tek ülkedir” ifadelerinin doğru olmadığını öne süren “Bakan’ın ‘tek ülke Türkiye’ sözü doğru çıkmadı” başlığıyla yayımlanan haberleri yalanladı. Koca, “Türkiye hava ambulans sisteminde son derece ileri noktadadır, sigortalı olup olmadığına bakmaksızın tüm vatandaşlarına en geniş kapsamda

Yayınlanma: 10.08.2019 - 22:44
Abone Ol google-news

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “Bakan’ın ‘tek ülke Türkiye’ sözü doğru çıkmadı” başlığı ile yayımlanan haberlere ilişkin yazılı bir açıklama yaptı.

Bakan Koca, “Bu haberlerde, ‘Türkiye, kendi vatandaşlarına hiçbir ücret almadan hava ambulansı hizmeti sunan tek ülkedir’ ifademin doğru olmadığı öne sürülmekte; bu iddiaya kanıt olarak da Polonya ve İskoçya örnekleri verilmektedir. Türkiye Cumhuriyeti Devleti, sigortalı olup olmadığına bakmaksızın tüm vatandaşlarına en geniş kapsamda ambulans hizmeti veren tek ülke konumundadır. Hava ambulans sistemi de buna dâhildir. Acil kurtarma, hasta transferi, organ nakli dâhil tüm süreçler devlet tarafından karşılanmaktadır ve vatandaşlardan hiçbir ücret talep edilmemektedir. Üstelik Türkiye bu hizmeti vatandaşlarına yalnızca yurt içinde değil, yurt dışında da ücretsiz şekilde vermektedir. Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin bu hizmetini göz ardı etme gayreti üzücüdür” dedi.

Yazıda bahsi geçen ülkelerden İskoçya’ya ait hava ambulans sisteminin kısmen İskoç Sağlık Bakanlığı tarafından desteklenmekle birlikte İskoçya Hava Ambulans Yardım Derneği desteğiyle ve gönüllü bağışlarıyla yürütüldüğünü belirten Koca, “Polonya Hava Ambulans Servisi ise büyük oranda Avrupa Birliği fonları ile desteklenmekte olup ülkenin kendi öz kaynakları ile sunduğu bir hizmet değildir. Ayrıca ücretsiz sunduğu hizmetlere sadece acil sağlık hizmeti dâhildir ve bu durumlarda bile bazı masrafların vatandaşlar tarafından karşılanması talep edilmektedir” ifadelerini kullandı.

Koca, “Yurt içinde ve sınır ötesinde, hem vatandaşlarına hem de Türkiye sınırları içindeki yabancı uyruklulara acil sağlık hizmeti, hasta nakli ve organ nakil ayırımı yapmaksızın hizmet verebilen ve bu hizmeti ücret almaksızın kendi kaynaklarıyla karşılayan tek devletin Türkiye Cumhuriyeti Devleti olması gurur kaynağımızdır” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler