Baro Başkanı Durakoğlu’ndan ‘Gezi Davası’ açıklaması: Yargı birileri tarafından çekiştiriliyor

İstanbul Barosu Başkanı av. Mehmet Durakoğlu,

Yayınlanma: 20.02.2020 - 19:18
Baro Başkanı Durakoğlu’ndan ‘Gezi Davası’ açıklaması: Yargı birileri tarafından çekiştiriliyor
Abone Ol google-news

Gezi Parkı Davası'nda tahliyesine ve beraatine karar verildikten sonra hakkında yürütülen başka bir soruşturma kapsamında gözaltına alınan iş insanı Osman Kavala, sevk edildiği Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği'nce yeniden tutuklandı.

Cumhuriyet Tv’den Serhat Doğan; Osman Kavala’nın önce beraat etmesini sonra da jet hızıyla yeniden tutuklanmasını, Gezi Parkı direnişini ve yargılama sürecini İstanbul Barosu Başkanı Av. Mehmet Durakoğlu ile masaya yatırdı.

Gezi Parkı Davası'nda “beraat” kararının kendisi için de sürpriz olduğunu, ancak olması gereken kararın verildiğini savunan Durakoğlu; tartışma yaratacak açıklamalarda bulundu. “Yargı, birileri tarafından çekiştiriliyor” diyen İstanbul Barosu Başkanı Av. Mehmet Durakoğlu; “Bu ülkede yargı dünyasının kürsüleriyle kulisleri arasında çok ciddi farklı ifadeler söz konusu. Artık bir şeyi tespit etmemiz gerekiyor; bu ilk örnek değil, pek çok davada gördüğümüz bir gerçek. Yargı dünyası siyasetçilerin siyasal özgür değerlendirmelerinin meşrulaştırılmasına yönelik bir araçsallaştırılma içerisinde. Sayın Cumhurbaşkanı, Gezi olaylarını ‘kalkışma’ olarak nitelendiriyorsa ‘Darbe teşebbüsü’ olarak nitelendiriyorsa yargıdanda bu söylemin paralelinde karar bekleniyor. Bu karar çıkmazsa eğer o taktirde de hukuksuzluk meşrulaştırılmış olamayacağı için bir büyük infiaal ortaya çıkıyor. Siyasetin stratejisinin yargı içerisinde onun araçsallaştırılması suretiyle kullanıldığı bir tablo ile karşı karşıyayız. Bu tablo giderek genişliyor” dedi. 

NE OLMUŞTU? 

İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi, Gezi Parkı Davası'nda aralarında Osman Kavala'nın da bulunduğu 9 sanığın, "cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs", "mala zarar verme", "nitelik yağma", "tehlikeli maddelerin izinsiz olarak bulundurulması veya el değiştirilmesi", "kasten yaralama", "ağırlaştırılmış yaralama" ve "Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu'na muhalefet" suçlarından beraatlerine karar vermişti. 

Sanıkların üzerlerine yüklenen suçların işlendiğine dair mahkumiyete yeter derecede hukuka uygun somut ve kesin delil bulunmadığı gerekçesiyle beraat kararı veren mahkeme heyeti, dosyanın tutuklu sanığı Osman Kavala'nın da tahliyesine hükmetmişti. Karar sonrası İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Gezi Parkı Davası'nda beraatına ve tahliyesine karar verilen Osman Kavala hakkında başka bir soruşturma kapsamında gözaltı kararı verildiğini açıklamıştı. 840 gün tutuklu kaldıktan sonra görülen Gezi Davası'nda beraatine karar verilen iş insanı Osman Kavala, gece Silivri Cezaevi'nden tahliye edilmeyi beklerken yeniden gözaltına alınmıştı.

15 Temmuz 2016'daki darbe girişimiyle ilgili bir soruşturma kapsamında gözaltına alınan Kavala'nın, sağlık kontrolünden sonra götürüldüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'nde sorgulandı. Emniyet'teki işlemlerinin tamamlanmasının ardından Kavala, Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'na getirildi. Savcılık, Kavala'nın tutuklanması talebiyle Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği'ne sevk edilmesine karar verdi. Osman Kavala, sevk edildiği Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği'nce yeniden tutuklandı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler