Baroda gergin genel kurul

İstanbul Barosu Başkanı Ümit Kocasakal’ın konuşması sırasında genel kurulda protesto sesleri yükseldi.

Yayınlanma: 18.10.2014 - 23:04
Abone Ol google-news

İstanbul Barosu Genel Kurulu, Kobani ve Gezi protestoları ile başladı. Baro Genel Başkanı Ümit Kocasakal açılış konuşması yaptığı sırada, Özgürlükçü ve Demokrat Avukatlar grubu Kobani’de yaşananları protesto etti.

Kocasakal konuşmasında, “Ayn-el Arab’da yaşananlar bizi de üzüyor. Aynı duyarlılığı Hocalı’da da, Türkmenler’de de gösterelim” dedi. Çağdaş Avukatlar Grubu adına konuşan avukat Can Atalay’ın konuşması sırasında AKP’ye yakınlığı ile bilinen “Hukukun Üstünlüğü Platformu” üyesi avukatların tepki göstermesi üzerine salonda “Her yer Taksim, her yer direniş”, “Bu daha başlangıç mücadeleye devam” sloganları atıldı.

 

‘Baroya karşı darbe teşebbüsü’

Sütlüce Haliç Kongre Merkezi’nde dün başlayan genel kurulun açılış konuşmasını yapan Baro Başkanı Kocasakal, geçen yıl yapılan olağanüstü genel kurula atıfta bulunarak “Hukukun Üstünlüğü Platformu, baro yönetimi hakkında açılan bir davayı bahane ederek masumiyet karinesine saygı gösterilmeyip baroya karşı darbe teşebbüsü gerçekleştirdi. Dava açıldığında siyasi iktidara mensup baro üyesi bir milletvekilinin attığı tweetle baro yönetiminin düştüğü iddia edildi. Adalet Bakanlığı’na, Adalet Komisyonu’na, savcılığa, mahkemelere başvurularak görevden alınmamız istendi. Tarih bunları yazacak” dedi.

Kocasakal’ın konuşması sırasında Özgürlükçü ve Demokrat Avukatlar grubu, Kobani’de IŞİD saldırıları sırasında öldürülen Nejat Ağırnaslı’nın fotoğrafları ile “Her yer Kobani, her yer direniş”, “Soma’dan Gezi’ye bu direniş bizim”, “Ayn-el Arab değil Kobani” yazılı pankart ve dövizler açarak protesto gösterisi yaptı. Kocasakal da protestoya tepki göstererek “Kimsenin gücü Türkiye Cumhuriyeti’ni yıkmaya yetmeyecek” dedi.

Faaliyet raporu değerlendirilirken konuşan Özgürlükçü ve Demokrat Avukatlar Grubu eşbaşkan adayı Yıldız İmrek de “Mesleğe yeni başlayan on binlerce avukat emek sömürüsüne maruz kalıyor. KCK avukatları davasında yüzyılın en büyük avukat tutuklaması oldu. Baro başkanı avukat meslektaşlarının yanında olmadı” dedi.

 

‘Bu topa giremeyiz’

Çağdaş Avukatlar Grubu adına konuşan Can Atalay, “Yeni Türkiye anlayışının karşısına dikilmek boynumuzun borcudur. 31 Mayıs’ta bu toprakların gördüğü en şanlı direniş yaşandı. Biz baroyu aradığımızda ‘bu topa giremeyiz’ cevabı aldık. Karşımızda bir diktatör var. Bunların karşısında lafla mı direneceksiniz? Biz hukuku ayaklar altına alan AKP diktatörlüğüne karşı direneceğiz” dedi.

AKP hükümetini eleştiren Atalay’ın konuşmasına, AKP’ye yakınlığı ile bilinen Hukukun Üstünlüğü Platformu üyeleri müdahale etmek istedi.

 

‘Naziler de mahkeme kurdu’

Çağdaş Avukatlar Grubu (ÇAG) adayı Ayhan Erdoğan da “İktidarın savaş iktidarı gibi tavır aldığı dönemde avukatlar baskılarla karşılaşmaktadır. Sulh ceza hâkimlikleri getirildi. İstanbul Barosu nerede? Mahkeme kurmak özgürlük değildir. Naziler de mahkeme kararlarıyla yaktılar” dedi.

Özgürlükçü ve Demokrat Avukatlar grubunun adayı Ercan Kanar ise, İstanbul Barosu’nun Ergenekon davasına kadar özel yetkili mahkemelerin kaldırılmasıyla ilgili bir şey yapmadığını savundu.

Hukukun Üstünlüğü Platformu adayı Abdullah Arar da “Gidin bi, siyasi partiye milletvekili, genel başkanı, olun ama avukatlardan ve barolardan kariyer yapmak için ellerinizi çekin” dedi. İstanbul Milliyetçi Avukatlar Grubu’nun adayı Ali Rıza Kaplan, avukat haklarının yasal güvenceler altına alınamadığını, bu konuda hassasiyet gösterilmediğini söyledi. Öte yandan baro başkanlık seçimleri bugün yapılacak.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon