Barzani ile görüşme anlaşma getirmedi

Türkiye ile Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi arasında imzalanması planlanan 16 milyar dolarlık petrol anlaşmasında son sözü Irak Başbakanı Nuri el Maliki söyleyecek.

Yayınlanma: 27.11.2013 - 22:05
Abone Ol google-news

Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani, Başbakan Yardımcısı İmad Ahmet ve Doğal Kaynaklar Bakanı Aşti Hawrami ile birlikte Ankara’ya geldi. Barzani Başbakan Tayyip Erdoğan tarafından Başbakanlık Resmi Konutu’nda kabul edildi. Görüşmede Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız da hazır bulundu.

Türkiye ile Irak Bölgesel Kürt Yönetimi arasında daha önce petrol ve doğalgaz arama, çıkarma ve taşıma konularında mutabakata varılmış, o mutabakatla ilgili anlaşma taslakları hazırlanmıştı. Neçirvan Barzani’nin Ankara ziyaretinde taslaklara imza atılması ve anlaşmanın hayata geçirilmesi bekleniyordu. İmzaların ardından Barzani, Türkiye’ye aktarılacak petrolün miktarı ve paranın paylaşımı konusunda kaygılı olan Bağdat yönetimiyle görüşecekti.

Ancak Barzani’nin, Başbakan Erdoğan’la yaptığı 3 saatlik uzun görüşmeden bir imza çıkmadı.

‘Görüşmeler sürecek’

Başbakanlık kaynaklarından alınan bilgiye göre Erdoğan, görüşmede Irak’ta ayrım gözetmeksizin tüm kesimlerle ilişkileri geliştirmeye özen gösterdiğini vurguladı. Bu çerçevede, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve TBMM Başkanı Cemil Çiçek’in Irak’a yaptığı ziyaretlere değinen Erdoğan, önümüzdeki dönemde de bu tür ziyaretlerin bakan düzeyinde devam etmesini planladıklarını ifade etti.

Erdoğan, ayrıca yakın bir zamanda Irak Başbakanı Nuri el Maliki’yi Türkiye’de ağırlamayı, Türkiye-Irak Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi’nin ikinci toplantısını düzenlemeyi arzuladıklarını bildirdi. Erdoğan, Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi Toplantısı’nın ardından Irak’a resmi bir ziyaret gerçekleştirmeyi, bu vesileyle Bağdat’ın yanı sıra Erbil’i de ziyaret etmeyi planladığını kaydetti.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, yeni kurulan Turkish Energy Company (TEC) şirketinin Kuzey Irak’ta 7 blokta müstakil, 6 blokta ortak olmak üzere 13 blokta Irak’ta arama ve üretim yapmak üzere çalışmalarının olduğunu açıklamıştı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon