Başika bilmecesi

Musul yakınındaki Başika’dan Türk birliğini çekmemekte ısrar eden Ankara, dün kampa IŞİD’in saldırdığını öne sürdü. Kamp ın koordinatörlüğünü yapan eski Musul Valisi Asil Nuseyfi ise, “IŞİD değil biz saldırdık” dedi.

Yayınlanma: 08.01.2016 - 23:24
Abone Ol google-news

Irak’ta Ramadi’nin IŞİD’den kurtarılmasının ardından sıra Musul’a gelirken, ABD Başkanı Barack Obama’nın iki kez uyarmasına rağmen Musul yakınındaki Başika’dan Türk birliğini çekmemekte ısrar eden Ankara kampa IŞİD’in saldırdığını öne sürdü. IŞİD’in sızmaya çalıştığını, 18 militanın öldürüldüğünü aktaran Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan şunları söyledi:

Erdoğan: Haklı çıktık

“Bu durum, Başika kampıyla ilgili atılan adımın ne kadar isabetli bir karar olduğunu ortaya koyuyor. Şu anda da silahlı kuvvetlerimizin oradaki üste bulunması ve o eğitimi veren subaylarımızın bu tür sızma harekatı veya saldırı karşısında her an her şeye hazırlıklı olduğu ortada. Buraya giden güçlerimiz, eğitim veren özellikle subaylarımıza, görevlilerimize koruma amacıyla gitmiş ekipler. Onlar da gereğini yapıyor, yapacaktır.”

Ancak IŞİD ile yaşanan son çatışmayı kimin başlattığı tartışma yarattı. Türk yetkililer IŞİD’in kampa saldırdığını söylerken, kampın koordinatörlüğünü yapan eski Musul Valisi Asil Nuceyfi “Onlar değil biz saldırdık” dedi. Ankara’nın sıkı müttefiki olan Nuceyfi, Cumhuriyet’e “Onların bize roket ile saldırı hazırlığında olduğunu haber aldık ve önce biz harekete geçtik” diye konuştu. 5 ve 6 Ocak’ta, IŞİD’e karşı Bahzani ve Başika’da iki ayrı operasyon düzenlediklerini söyleyen Nuceyfi “İkincisinde ABD bizim kara operasyonumuza havadan eş zamanlı destek verdi. Bu Erbil’deki askeri birimler üzerinden koordine edildi” dedi.

Nuceyfi: İlk başarımız

Operasyonlarda IŞİD’in Talkeef Valisi Issa Alsabaawi ve 3 adamı dahil toplam 18 kişinin öldürüldüğünü söyleyen eski vali, Türk birliklerinin operasyonlardaki rolüne dair yorum yapmaktan kaçınıp “Bu bizim birliğimizin ilk başarısı. Türk güçleri çekilmediler. Buradalar” dedi. Dışişleri Sözcüsü Tanju Bilgiç, ABD ile operasyonun koordine edildiği iddialarına, “Bunlar çok operasyonel ve askeri konular. Detaylı olarak malumatım yok. Güvenlik kurumlarımız nasıl gerçekleştiğine ilişkin arzu ederlerse bilgi verebilirler” yanıtını verdi.

22:30 operasyonu

Türk kaynaklar, çatışmada Türk askerlerinden kayıp ya da yaralı olmadığını belirtip “Gece 22.30 sıralarında sızma girişimi oldu. Birliğimizin fark etmesi üzerine çatışma yaşandı. Katyuşa çok namlulu roketatarlarla saldırmaya çalıştılar” bilgisini paylaştı. Bilgiç de “Güvenlik makamları ile temas ettik. (7 Ocak) akşamı itibariyle saldırı olduğunu teyit ettiler” dedi. Başika’da Türk Özel Kuvvetleri, Türkmen ve Sünni Arap aşiretlerine mensup ılımlı gruplara Mart 2015’ten beri eğitim veriyor. Ancak Türk birliğinin Irak’tan onay almadan sayısının artırılmasının ardından IŞİD’le 3. çatışma yaşandı.

Obama’ya yanıt

Obama’nın Irak Başbakanı Haydar İbadi ile telefon görüşmesinin ardından Ankara’ya tekrarladığı “Başika’dan çekilin” uyarısına Bilgiç şu yanıtı verdi: “Bizim yaklaşımız ile Obama’ya atfedilen ifadeler arasında çelişki bulunmuyor. Başından beri Başika’daki mevcudiyetimiz Irak makamlarının bilgisi dahilinde. Temmuzda Irak Dışişleri Bakanı Türkiye’yi ziyaret edip basın toplantısında Musul’daki gönüllüleri eğittiğimizi söylemişti. Irak makamlarının bu konuda bilgisi var.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler