Başkanlık için tur hesapları

TBMM Başkanı seçimi için ilk iki tur oylama bugün, son iki tur da yarın yapılacak.

Yayınlanma: 30.06.2015 - 06:37
Abone Ol google-news

TBMM Başkanlığı seçimi için ilk iki tur oylama bugün yapılacak. Bir adayın seçimi kazanabilmesi için 367 oyun gerektirdiği ilk iki turda, partilerin kendi adayına oy vermesi bekleniyor. Kritik öneme sahip 3. turda ise partiler arasında oy geçişleri yaşanacağına dikkat çekiliyor.

AKP’nin CHP’li aday Deniz Baykal’ın son tura kalmaması için HDP ya da MHP’nin adayına destek verebileceği, muhalefetin de bu hesaba karşı AKP’li İsmet Yılmaz’ın seçilmemesi için adaylarını çekme taktiği uygulayabileceği konuşuluyor.

TBMM Başkanlığı seçimi AKP ile CHP, MHP ve HDP arasında ilk güç denemesi olacak. TBMM Genel Kurulu’nda, bugün birinci ve ikinci tur oylama yapılacak. İlk iki turda bir adayın kazanabilmesi için en az 367 oy gerekiyor. Hiçbir partinin milletvekili sayısı, bu oya ulaşmak için yeterli değil. İlk iki turda partilerin kendi adayını desteklemesi bekleniyor.

Çok sayıda denklem içeren bu senaryolar şöyle:

AKP’nin Baykal’ı devre dışı bırakma planı: 258 milletvekili bulunan AKP’nin, son turda muhalefetin üzerinde birleşebileceği isim olan CHP’li Baykal’ın 4. tura kalmaması için 60-70 kadar milletvekilini HDP ya da MHP’nin adayına kaydırabileceği belirtiliyor. Bu hesaba göre, son tura AKP’li İsmet Yılmaz ile HDP’li Dengir Fırat ya da MHP’li Ekmeleddin İhsanoğlu kalır. Son turda HDP, MHP’li adaya MHP de HDP’li adaya oy vermeyeceği için AKP’li İsmet Yılmaz TBMM Başkanı seçilir.

AKP’nin hesabına ‘çekilme’ taktiği: AKP’nin son tur taktiğinin uygulanmasına MHP de HDP de izin vermez. 3. turda Baykal’ın devre dışı kalması, MHP ya da HDP’nin adayının 4. tura kalması durumunda MHP ya da HDP’nin adayı çekilebilir. Bu durumda son tura AKP’li İsmet Yılmaz ile en fazla ikinci oyu alan adayın çekilmesi durumunda CHP’li Deniz Baykal kalır. Son turda Yılmaz’ın seçilmemesi için CHP, MHP ve HDP’li milletvekillerinin oylarıyla Baykal başkan seçilir.

3. tur öncesi görüşme trafiği: 3. tur öncesi AKP’nin taktiklerine karşı CHP, MHP ve HDP arasında bir görüşme trafiği yaşanabilir. AKP’nin oy kaydırma taktiğine karşı MHP’den ya da HDP’den belli sayıda milletvekili Baykal’a oy verebilir. Böylece son tura yine AKP ve CHP’nin adayı kalır.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler