Bataklık için seferberlik

Trabzon’un Sürmene ilçesi Ağaçbaşı Yaylası’nda bulunan, endemik bitki ve hayvan türlerini içinde barındıran, Türkiye’nin en büyük turba bataklığını korumak için seferberlik başlatıldı.

Yayınlanma: 02.06.2014 - 10:24
Abone Ol google-news

Trabzon Tarihi ve Doğal Değerleri Koruma Derneği (TDDKD) tarafından yapılan proje ile canlı yaşamın korunması için toplumsal farkındalık yaratılması amaçlanıyor.

Trabzon’un Köprübaşı ilçesinin güneyinde bulunan Ağaçbaşı Yaylası ve turba bataklığı, başta böcek yiyen ile bataklık yosunu bitkisi, Kafkas kurbağası ile semender türleri olmak üzere endemik ve nesli tehlikede canlı türlerini bünyesinde barındırıyor. Ayrıca bataklık çevresinde de dağzambakları ve birçok endemik orkide türü bulunuyor. Türkiye’nin en büyük ve en yüksek rakımlı bataklığının korunması için Trabzon Tarihi ve Doğal Değerleri Koruma Derneği (TDDKD), 2008 yılında “doğal sit alanı” başvurusu yaptı. Endemik bitki ve hayvan türleri korunmalı!

TDDKD Başkanı Yard. Doç. Dr. Coşkun Erüz, ender ve tehlike altındaki yüksek rakım turba bataklıklarından Ağaçbaşı Turbalığı’nın korunmasının ekosistem bütünlüğü ve tür çeşitliliğinin devamlılığı açısından önemli olduğunu vurguladı. Bu turbalığın, böcek yiyen “Drosera rotundifolia” bitkisini ve endemik bataklık yosununu (Sphagnum sp.) barındırdığını belirten Erüz, “Turbalıklar, ekolojik önemleri bilinmediği ve tanınmadıkları için son yıllarda hızla yok olmaktadır. Çünkü yakacak olarak kullanılmakta, sera yetiştiriciliğinde faydalanılmakta ve yerel halk tarafından drenaj kanalları açılarak kurutulmaktadır. Bununla birlikte, hızlı yapılaşma ve doğanın kirletilmesi de turbalıkların yok olmasına neden olmaktadır. Turbalık alanlar ve üzerinde yaşayan türler ülkemizde çok fazla bilinmemektedir. Proje ile ülkemizde bulunan turbalık alanlar için örnek oluşturularak bu alanların öneminin yaygın bir şekilde anlaşılması sağlanacaktır” dedi.

 

Turbalık nedir?

Turbalıklar, sulak alanların etrafındaki bitkilerin su altında oksijensiz kalarak çok yavaş bir şekilde çürümesi sonucu meydana gelen doğal yaşam alanlarıdır. Oluşumu binlerce yıl süren turbalıklardaki bitki kalıntıları, yaşayan arşiv niteliğindedir. Çıkarılan bitki örneklerinden insanoğlunun o yöreye ne zaman geldiği ve hangi ürünleri yetiştirdiğine dair önemli bilgilere ulaşmak mümkün.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler